Rattfull kvinna somnade – 10-åringar fick styra

Körde i 140 kilometer i timmen

NYHETER

Två 10-åriga flickor tvingades i natt ta över ratten under en vansinnesfärd med en berusad kvinna på E 18.

Kvinnan somnade gång på gång - samtidigt som hon körde i 140 kilometer i timmen.

Mitt i natten bar det av. Enligt polisen sa kvinnan till de båda flickorna – dottern och dotterns kompis – att de skulle åka och låna pengar.

- Flickorna säger att kvinnan lovat att köpa en häst till dottern för pengarna, säger länsvakthavande befäl Per Molin vid polisen i Västmanland till aftonbladet.se.

Bad om hjälp på mack

Färden gick från Stockholm mot Västerås och urartade snabbt till en mardröm för flickorna. Kvinnan som är i 30-årsåldern var kraftigt berusad och lyckades inte hålla sig vaken. Hon somnade flera gånger och det blev flickorna som fick ta över ratten för att hålla kvar bilen på vägen.

Vid en kort paus på en bensinstation fattade personalen misstankar och larmade polisen.

- Flickorna kom in och sa att de skulle köpa cigaretter till sin mamma och de hela tiden att det bar bråttom för att den ena tjejens mamma vill köra. De skulle till någon släkting, säger en i personalen till aftonbladet.se.

- Sen kom mamman in och hon verkade påverkad och det var hennes dotter som fick agera mamma kändes det som. Hon fick ta upp plånboken och betala för cigareterna och korven och allt kändes så tragiskt.

Personalen såg också till att bilens registreringsnummer men kvinnan hann köra i väg med flickorna. Efter två mil på vägen, i höjd med Hälla strax väster om Västerås, kom polisen dock i kapp dem. Klockan var då kvart i tre.

Flickorna omhändertagna

Polisen fick stopp på kvinnan som motvilligt stannade och fick blåsa. Svaret visade på 1,4 promille alkohol och hon körde dessutom utan körkort.

- Flickorna var som jag uppfattat det väldigt lättade och berättade om hur de fått göra allt för att hålla kvar bilen på vägen. De förstår inte riktigt hur illa de varit ute, men så klart var de skärrade, säger Per Molin.

Nu sover båda ut hos socialtjänsten. Dottern ska under dagen lämnas över till sin pappa. Den andra flickan ska få komma hem till sina föräldrar.

Mamman misstänks för grovt rattfylleri, vårdslöshet i trafik, framkallande av fara för annan och olovlig körning.

Karin Henriksson