Rattfull kvinna somnade – 10-åringar fick styra

Dotter och hennes kompis fick ta över ratten – i 140 km/h

NYHETER

Två 10-åriga flickor tvingades i natt ta över ratten under en vansinnesfärd med en berusad kvinna på E 18.

Kvinnan somnade gång på gång - samtidigt som hon körde i 140 kilometer i timmen.

Mitt i natten startade färden med den berusade kvinnan vid ratten. Enligt polisen sa kvinnan, som är i 30-årsåldern, till de båda flickorna – dottern och dotterns kompis – att de skulle åka och låna pengar.

- Kvinnan hade lovat att köpa en häst till dottern för pengarna, säger länsvakthavande befäl Per Molin vid polisen i Västmanland till aftonbladet.se.

Bad om hjälp på mack

Färden gick från Stockholm mot Västerås och urartade snabbt till en mardröm för flickorna. Kvinnan var kraftigt berusad och lyckades inte hålla sig vaken. Hon somnade flera gånger och det blev flickorna som fick ta över ratten för att hålla kvar bilen på vägen.

Vid en paus på en bensinstation fattade personalen misstankar och larmade polisen.

- Flickorna kom in för att köpa cigaretter till sin mamma. De sa hela tiden att det var bråttom för att mamman vill komma iväg. De skulle till någon släkting, säger en anställd på bensinmacken till aftonbladet.se.

Sedan kom mamman in själv och enligt personalen verkade hon vara påverkad.

- Det var dottern som fick agera mamma, kändes det som. Hon fick ta upp plånboken och betala för cigaretterna och korven, säger den anställda på bensinmacken.

Personalen noterade bilens registreringsnummer och larmade polisen. Kvinnan hann dock köra iväg. Efter några mil på vägen, utanför Västerås, kom polisen i kapp. Klockan var då kvart i tre.

Flickorna omhändertagna

Polisen fick stopp på kvinnan som motvilligt stannade och fick blåsa. Hon hade 1,4 promille alkohol i blodet och körde utan körkort.

- Flickorna var som jag uppfattat det väldigt lättade och berättade om hur de fått göra allt för att hålla kvar bilen på vägen. De förstår inte riktigt hur illa de varit ute, men så klart var de skärrade, säger Per Molin.

Nu sover båda ut hos socialtjänsten. Dottern ska under dagen lämnas över till sin pappa. Den andra flickan ska få komma hem till sina föräldrar.

Mamman misstänks för grovt rattfylleri, vårdslöshet i trafik, framkallande av fara för annan och olovlig körning.

Karin Henriksson

ARTIKELN HANDLAR OM