Visste inte om sin far

Herman avslöjar kungliga hemligheter i ny bok

Foto: scanpix
Berättar Carl XVI Gustaf har suttit i sitt arbetsrum och pratat med Herman Lindqvist. Mycket har aldrig tidigare kommit ut. Infällda bilden: Familjeporträtt. I mamma Sibyllas famn ligger kungen, bakom står hans pappa Gustav Adolf. En far som han aldrig hörde talas om under sina barndomsår.
NYHETER

Kungen fick Rysslands president att gapskratta med ett tårtskämt.

I Herman Lindqvists nya bok avslöjar Carl XVI Gustaf hemligheter.

Boken har kommit till under tio enskilda samtal mellan Herman Lindqvist och kungen.

– Vi har suttit i hans arbetsrum och pratat, bara han och jag. Det svåra är att skriva en biografi över någon som fortfarande lever, säger Herman Lindqvist.

Egendomlig barndom

I stället blev det en bok om kungens barndom, ungdom och första år som regent. Den innehåller många berättelser som aldrig har kommit ut.

– Det var en egendomlig barndom han hade. Kungen växte upp med sin mor, sina systrar och barnsköterskor – allt som allt sju kvinnor – och det var inte förrän han började skolan och träffade andra barn som han förstod att han måste ha haft en pappa. Det hade aldrig talats om honom i hemmet.

– Han var världens yngsta kung när han blev tillsatt och samtidigt blåste det starka vänstervindar i samhället. Kungen har aldrig förut talat om osäkerheten han kände då, om hur svårt han fann det att hitta en egen nisch.

Mycket humor

Men boken innehåller också mycket humor. Herman Lindqvists personliga favorit handlar om när kungen åkte kortege med Brezjnev. Brezjnev väste: ”Röker kungen av Sverige?”

Kungen svarade att, ”ja, visst gör jag det, men inte i bilen”.

Då suckade Brezjnev och berättade att hans läkare förbjudit honom allt roligt: ”Kan inte kungen tända en cigarett och blåsa röken på mig?”

– Så där satt han och rökte i ansiktet på Brezjnev. Sen var en berättelse om Putin väldigt rolig också. Han var på någon middag med sitt vanliga stenansiktsuttryck och kungen tänkte ”jag måste få honom att skratta”. Så han frågade om Putin också hade fått en tårta i ansiktet någon gång, säger Herman Lindqvist.

– Putin började gapskratta så högt att livvakterna kom in och undrade vad som stod på.

Boken ”Carl XVI Gustaf – samtal i tiden” är skriven för att fira kungens 60-årsdag.

I dag överlämnas den till honom.

Fotnot: Kungens far, arvprins Gustaf Adolf, dog i en flygolycka på Kastrup i Köpenhamn år 1947 när kungen var ett år gammal.

Emma Löfgren

ARTIKELN HANDLAR OM