Galon som håller formen

1 av 2
Lea Kovac, mode-, grafik- och multimediadesigner, i en skapelse av Gudhild Nieriker. Foto: Kristina Gellerstedt
NYHETER

Från dragspel till höstlöv - i Lea Kovacs grafiska värld har killar designade väskor och väskor smarta lösningar.

Lea Kovac började sin designkarriär i vad som kan beskrivas som fel ände. Hon drog helt sonika igång med en separatutställning och skaffade först därefter en ateljé.

- Det gick så pass bra på utställningen att jag bestämde mig för att satsa ordentligt. Och sedan dess har jag arbetat med grafiska tryck. Ja, det grafiska har växt med tiden.

- Men det är tufft att driva ett eget företag. Som tur är har jag alltid fått hjälp av mina vänner som tipsat rätt personer om vad jag gör. Och så har jag inga höga utgifter privat. Då är det faktiskt möjligt att gå runt.

Hälften går till utlandet

I dag säljer Lea Kovac sina produkter i storstäder världen över. Så stor del som hälften av hennes produktioner slussas vidare till utlandet. Bäst går det i norra Europa, i länder som Danmark och Holland. Förhoppningsvis kommer England att sälla sig till skaran - för tillfället pågår förhandlingar med en brittisk agent.

Men vad är det då som främst tilltalar konsumenterna?

- Jag tror folk uppskattar att min stil präglas av det grafiska. Och att den känns skandinavisk, säger hon och beskriver sina kollektioner lite närmare.

- Produkterna har enkla former och färgvalet präglas av kontraster. Sedan är de funktionella detaljerna en del av det visuella uttrycket. Det är enkla saker som sticker ut.

Är det bra att de sticker ut?

- Både bra och dåligt. Här i Sverige är marknaden så pass liten. Man märks utan att vara skrällig. Antingen är det enkla grejer eller tonårsprylar som lockar den stora massan. Konkurrensen är helt enkelt inte tillräckligt stor för mig som designer.

Hur vill du beskriva din nya kollektion som kommer till hösten?

- Den består av många olika delar. Jag samlade ihop olika önskemål och gjorde en kollektion för att tillmötesgå dem som uttryckt sina önskningar. Nej, inte helt och hållet. Men jag fick många påtryckningar från mina killkompisar och har därför tillverkat väskor för män. Det handlar egentligen bara om större väskor med stegbar rem.

Har du många trogna kunder?

- Absolut. En del vill komplettera sin samling och andra återkommer för presentköp.

Inga reklamationer?

- Inte en enda sedan den första kollektionen. Materialet, som är en form av galon, är både hållbart och bra att trycka på. Jag brukar testa produkterna på min syster Zelda. Om hon exempelvis använder en väska i en månad utan att den går sönder så är det tal om livstidsgaranti. Det är en bergsäker metod.

Hur ser drömväskan ut som du ännu inte skapat?

- Min drömväska ska kunna byta skepnad efter behov. Och den ska innehålla mer än vad man tror.

Och till sist, vad har du i din väska?

- En massa fodral som rymmer allt från min digitalkamera till glasögon, smink, halstabletter, pengar, mobil och nycklar. Det vill säga allt jag behöver för att klara av att vara hemifrån i åtminstone tre dagar.

Ida Lithell

Fakta Lea Kovac

En av väskorna från höstkollektionen Preferences. Foto: Lea Kovac
En av vårkollektionens väskor. Foto: Lea Kovac