Här kommer bara tjejer in

Killar förbjudna på nya träffpunkten

Foto: JOHAN BÄVMAN
privat SNACK På Tjejzonen kan man lära sig tricks och få tips av tjejer från andra håll i stan. Martina Karlsson, 17, och Martina Cierzniak, 14, är några av besökarna.
NYHETER

Killar – inte alls välkomna.

Men tjejer – stig på.

Här är Stockholmskvinnornas egen frizon.

Samlingsplatsen finns på Kungsholmen. I en ombonad lokal träffas storstadstjejer för att utbyta erfarenheter och ha kul ihop.

Fri att prata

– Tjejzonen ska vara en plats där man kan känna sig fri att prata om allt. Här kan man få stöd och hjälp, men även bara hänga för att ha roligt, säger Lynn Olofsson, 26, volontär och en av ledarna.

Tårta, te och kaffe ställs fram. I kväll är det fika. Andra gånger kan ståupp och självförsvar stå på programmet.

Tjejerna runt bordet är mellan 14 och 30 år. De känner inte varann sedan tidigare.

– Det är det som är så skönt. Här träffar jag människor som jag aldrig annars skulle ha träffat. Dessutom kan man prata om saker här som man kanske inte vill att ens vanliga kompisar ska veta om, säger Ida Bergström, 28.

En undersökning på Stockholms universitet visar att hälften av gymnasietjejerna i stan önskar en träffpunkt. Och att det är just tjejer som träffas är viktigt på Tjejzonen. Killar är alldeles för störiga i sådana här sammanhang.

– De tar mer plats än vad vi gör. Dessutom intar tjejer automatiskt en annan roll när det finns killar med i bilden, säger Thintin Strandman, som var med och startade verksamheten för åtta år sedan.

Vill ha vuxenstil

Plugghjälp och kurser

Jonas Andersson