Ljög om incest – pappan tog sitt liv

NYHETER

De danska systrarna anklagade sin pappa för incest och i fängelset tog han sitt liv.

Nu träder de fram och säger att de ljög, att pappan aldrig rörde dem.

För sju år sedan var den nu 21-åriga Janni åklagarens huvudvittne. Hennes berättelse bidrog till att pappan fälldes för sexuella övergrepp på Janni och hennes två syskon. Janni var då 14 år, hennes syster 16 och brodern var 5 år.

Nu träder Janni fram och säger att hon ljög - för att hon pressades till det. Fallet kan komma att prövas igen.

Men för pappan skulle upprättelsen komma för sent. I januari 2001 tog han sitt liv - i fängelset - där han dömts att sitta i fem år.

Mamman dömdes också

De nya uppgifterna framkom i en dokumentär som visades i dansk tv i går. I den berättar Janni och systern att de aldrig blev sexuellt kränkta. I stället menar de att de pressades till anklagelserna - av sina tidigare fosterföräldrar och av pedagoger i deras hemkommun.

Arbetar för upprättelse för pappan

Pappan hävdade själv genom hela rättsprocessen att han var oskyldig. Om saken tas upp till ny prövning efter avslöjandet kan pappan rentvås efter sin död. Advokaten Anders Skovholm arbetar nu för att få till stånd en ny rättegång.

- Jag tycker att flickornas nya version verkar trovärdig och de gynekologiska undersökningarna hade ringa betydelse redan när pappan dömdes. Det var det barnen sade som fällde honom, säger advokaten.

Flickornas lillebror hävdar fortfarande att pappan förgrep sig på honom. Anders Skovholm tror inte att det kommer hindra en ny rättegång eftersom han var så liten när övergreppen skulle ha begåtts.

Karin Henriksson