Smittat kött kan ha sålts till McDonald's

Köttfärsskandalen i Norge växer

NYHETER

Skandalen kring den smittade köttfärsen i Norge växer. Nu rapporterar norska NRK att Mattilsynet, norska Livsmedelsverket, bara stoppat försäljningen till butiker – men missat exempelvis McDonald's.

Foto: Lars Rosengren

Det var i slutet av januari som norska barn började insjukna, smittade av en farlig variant av e.coli-bakterien. Flera vårdades på sjukhus, och 9 mars avled en fyraårig pojke i njursvikt. Sammanlagt elva barn har hittills smittats.

Smittkällan misstänks vara köttfärs från den norska matproducenten Gilde. I slutet av februari återkallades 65 ton köttfärs från norska matbutiker och Gilde sanerade sin fabrik. Man trodde därmed att faran var över.

Nya sjukdomsfall

Men fler barn insjuknade, och så sent som i onsdags blev det senaste fallet känt. Nu har det framkommit att myndigheten med ansvar för livsmedel, Mattilsynet, bara stoppat försäljning till butiker – inte till restaurangkedjor som exempelvis McDonald's.

Stoppade leveranserna

Hittills har inga sjukdomsfall via McDonald's påvisats, men företaget har stoppat leveranserna från grossisten.

McDonald's hävdar även att de börjat göra stickprovskontroller på sina hamburgare.

Uppmanas kasta köttfärs

Myndigheterna uppmanar nu enligt norska VG allmänheten att kasta all köttfärs som köpts mellan den 1 januari och 24 februari – vet man inte exakt när man köpt köttet gör man klokast i att kasta den ändå.

Köttproducenten Gilde uppger till Aftonbladet att de inte har någon export till Sverige.

Daniel Wiklander