Erbjöds sex istället för lön

Nu vill Jämo att kvinnan får skadestånd

NYHETER

Kvinnan skulle praktisera på Gävleföretaget och frågade vad hon skulle få i lön.

- Sex, svarade vd:n och när kvinnan sa i från avbröts praktiken - för att hon "inte passade in i en mansdomninerad värld".

Kvinnan skulle ha yrkespraktik på företaget som är verksamt i bilbranschen och hon var också lovad framtida arbete.

Men trakasserierna började redan första dagen. Vd:n envisades med att krama henne varje morgon och vid en fikarast sade han att "han där nere är det minsann inget fel på". Vid ett annat tillfälle berättade han för henne att han måste ha sex ofta, skriver Gefle Dagblad.

En tid senare frågade kvinnan vad hon skulle få i lön om hon blev anställd. Då svarade han: "Lön! Du ska inte få lön, du ska få sex du".

Kvinnan blev mycket upprörd men visste inte vad hon skulle säga och lämnade rummet. Fram tills dess hade hon försökt att stå ut och inte uppmuntra chefens beteende. Men nu rann det över och hon meddelade utbildningsbolaget som ordnat praktiken om sina problem. Där upplevde hon inte att hon fick någon hjälp.

När företaget sen valde att avbryta praktiken var motiveringen bland annat att hon inte "passade in i en mansdominerad värld".

Jämo vill nu att Arbetsdomstolen ser till att Gävleföretaget tvingas kompensera kvinan med ett skadestånd på 75 000 kronor.

Karin Henriksson