Ryske gästforskaren häktad för nya brott

NYHETER

Den 29-årige ryske gästforskare som misstänks för spioneri omhäktades på torsdagen av Stockholms tingsrätt.

Han misstänks nu även för ett annat brott, olovlig underrättelseverksamhet.

Mannen omhäktades mot sitt nekande och krävde att bli försatt på fri fot, men tingsrätten anser att han ska stanna kvar i häktet.

Under förhandlingen presenterade chefsåklagare Tomas Lindstrand nya, graverande uppgifter om 29-åringen och förklarade att han förutom spioneri också misstänks för olovlig underrättelseverksamhet. Detta brott ska ha skett i Uppsala från sommaren 2004 och fram till februari i år när han greps.

Lindrigare

Olovlig underrättelseverksamhet är ett lindrigare spioneribrott och innebär att den misstänkte för ett annat lands räkning samlat in uppgifter om andra personer.

– Jag kan inte kommentera misstankarna närmare, säger chefsåklagare Tomas Lindstrand till TT.

Han vill alltså inte säga om spioneriet gäller mannens forskning vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala eller vilket land som 29-åringen arbetat för.

Enligt åklagaren består bevisningen mot 29-åringen av dokument, datafiler och uppgifter från förhör som hållits med olika personer.

– Misstankarna är starka, förklarar Tomas Lindstrand.

29-åringens försvarare säger att de nya misstankarna gicks igenom grundligt under den drygt timslånga förhandlingen.

– Det är svårt att gradera misstankarna men de gjorde tydligen intryck på domstolen som häktade min klient. Han är dock beredd att ta strid för sin oskuld, säger advokat Ola Salomonsson till TT.

Han framhåller att om misstankarna håller sig på nuvarande nivå – sannolika skäl – så håller de inte för åtal och fällande dom.

Rysk uppmärksamhet

Häktningsförhandlingen bevakades av flera tv-team från Ryssland där häktningen av mannen väckt stor uppmärksamhet. Så sent som i onsdags krävde ryska UD att 29-åringen ska släppas.

Det påstådda spioneriet ska ha skett under tiden januari 2005 och fram till februari i år i Stockholm och Uppsala.

När han greps var han verksam vid institutionen för växtbiologi och skogsgenetik vid SLU och forskade om bland annat virus.

Åtal ska vara väckt senast den 30 mars.

Kjell Rynhag/TT