Chokladläsken var min största tabbe

Jens Spendrup chattade om ansvar, startkapital och kolsyrade drycker

NYHETER
Foto: ulf höjer
Jens Spendrup tjänar miljoner på öl och läsk.

Invest säger: Hej Jens! Läser ekonomi på gymnasiet nu och tänkte fråga dig vad du tycker jag ska göra, plugga vidare på universitet först eller skaffa mig arbetslivserfarenhet innan jag börjar läsa vidare..Ha det bra!

   Jens Spendrup säger: Har du möjlighet att ha lite arbetslivserfarenhet innan du börjar dina studier så tror jag att du tillgodgör dig studierna mycket bättre.

Anna säger: Hej! Jag undrar om du har något/några tips om hur man som nybliven egenföretagare ska göra för att "nätverka" på bästa sätt?

   Jens Spendrup säger: Känner du andra företagare så fråga dem. Om inte så spring på någon och fråga om hon eller han vill bli din mentor. Ofta svarar dom ja, det är min erfarenhet.

Jarrå säger: Tjenare, jag och en kompis har funderat på att starta ett klädföretag och vi undrar vilka saker du tycker att man ska ta tag i först när man startar ett företag?

   Jens Spendrup säger: Fundera på vem din kund är, vem du vänder dig till med dina produkter. Sedan måste du ha startkapital och en bankkontakt. Din fråga kräver många fler svar men jag börjar så här. Skaffa också en mentor som redan är företagare och som är villig att dela med sig av sina erfarenheter.

fuzzyEskimo säger: Har du någonsin funderat på att lägga av och starta en ny karriär?

   Jens Spendrup säger: En gång för länge sedan när jag inte kom äverens med min far och min bror. Men vi löste tvisten och därefter har jag aldrig funderat på den saken.

Ior säger: Vad är den största affärsmässiga tabbe du har gjort?

   Jens Spendrup säger: Dom har som tur är inte varit så många och inte så stora. En som jag minns handlade om en läsk som smakade choklad. Den var det inte många som köpte.

fuzzyEskimo säger: Några nya, spännande drycker på gång?

   Jens Spendrup säger: Ja det har vi men om jag berättar om det i förväg då blir dom på marknadsavdelningen sura på mej. Nyheterna måste komma som överraskningar.

Hejvor säger: Hur viktigt är det med rätt informationsförsörjning i ett företag?

   Jens Spendrup säger: Informationen är A och O. Utan information trevar man i mörker. Då kan besluten bli helt fel.

Nils säger: Hej Jens. Som ung är det svårt utan kapital att starta något. Hur ska man bära sig åt för att ens kunna försöka starta något? Jag har alltid drömt om att starta en tidning hur får man sig själv att våga?

   Jens Spendrup säger: Kapitalförsörjningen är oftast det svåraste när man startar ett företag. Har du inga pengar måste du låna, i bank eller av vänner och bekanta. Börja alltid i liten skala så blir inte fallet så stort om du skulle misslyckas. Alla företagare måste vara beredda på att misslyckas ibland.

medarbetare säger: vilken öl tycker du om? min favorit är mariestad

   Jens Spendrup säger: Mariestad är ett av Spendrups bästa öl. Själv gillar jag Spendrups Old Gold bäst.

guzz säger: Vilket är ditt favoritstycke på piano, och vilket är svårast?

   Jens Spendrup säger: Jag har många favoriter. Just nu är det Chopin och Bach och lite Mozart då och då.

GustavK säger: Vilka branscher anser du vara mest lukrativa att starta företag i?

   Jens Spendrup säger: Jag saknar den överblicken. Det viktigaste är att du ger dig in i en bransch eller en produkt som du själv gillar. Jag tror att företagandet blir mycket lättare om du själv är övertygad.

Maria säger: Jag läste att 1 av 3 av alla företagare är kvinnor. Vad tror du är orsaken till att det inte är fler kvinnor än så som är egenföretagare? Och hur tror du man skulle kunna få fler kvinnor att våga/vilja satsa på att starta eget?

   Jens Spendrup säger: Kvinnorna kommer, allt fler väljer att bli företagare. Problemen är att kombinera familj och företagande när man är ung. Vore det enklare och billigare att köpa tjänster till hushållet, eller om fler män ställde upp i hushållsarbetet, då skulle det vara ännu fler kvinnor som blev företagare. Kvinnorna är minst lika bra som männen när det gäller företagande.

Trustor säger: Varför är så många företagsledare gnälliga trots mångmiljonlöner? Mycket vill ha mer eller?

   Jens Spendrup säger: Varje företagare är orolig för sitt företags framtid. Dom som gnäller kanske känner att villkoren borde vara bättre. Allt fler väljer också att etablera och investera i utlandet. Det är inte bra för Sverige. Även facket önskar bättre villkor för företagande i Sverige.

fuzzyEskimo säger: Man har ju hört att godis innehåller en del suspekta ingredienser ibland. Har du själv några skelett i garderoben, ingredienser som man kanske helst inte vill veta om? ;)

   Jens Spendrup säger: Det hoppas jag inte. Men det är viktigt att hela tiden ha koll på läget och att vara ärlig med information till konsumenterna. Ärlighet varar längst!

Lisa säger: Hur stor påverkan har marknadsföringen på företagets resultat?

   Jens Spendrup säger: Säljer man varumärken är marknadsföringen mycket viktig. Utan varumärken är det svårt att bygga ett konsumentvaruföretag.

Robban säger: Jag har haft företag i 1 1/2 år nu, men måste erkänna att jag misslyckades, men vägrar ge upp för att söka a-kassa, och här i Ludvika finns det inga jobb. är jag dum som inte lägger ner?

   Jens Spendrup säger: Jag känner inte ditt företag. Men jag känner Ludvika eftersom jag kommer därifrån. Nog borde det finnas behov av bra företag och idéer i Ludvika. Inte minst inom servicenäringarna. Fortsätt så länge du har pengar!!

berta säger: Hade du startat eget om din familj inte hade haft ett företag?

   Jens Spendrup säger: Det tror jag. Men visst underlättar det att ha växt upp i ett företag. Då vet man redan från början vad företagande handlar om.

fuzzyEskimo säger: Anser du att Spendrups har ett ansvar för folkhälsan? Alkoholism är som bekant ett stort problem i Sverige, och Spendrups säljer ju alkoholhaltiga drycker.

   Jens Spendrup säger: Alla som säljer en produkt har ett ansvar. Men ansvaret sträcker sig inte hur långt som helst. Missbruk av mina produkter är inte bra. För mycket alkohol är inte bra och inte heller för mycket läsk. Till och med för mycket vatten lär vara farligt om man inte är simkunnig.

Moderator säger: Nu kommer den sista frågan

Tengil säger: Varför har du slutat dricka läsk? Är inte det dålig pr för er?

   Jens Spendrup säger: Jag dricker nog läsk ibland. Men jag föredrar öl. Provsmakade julmust så sent som i går.

Moderator säger: Tack Jens Spendrup och tack alla ni som ställde frågor

   Jens Spendrup säger: Tack själv. Hälsningar Jens