– Testa själv hur det är att leva som arbetslös

Mattias, 27, skriver ett öppet brev till alla som har fast arbete

NYHETER

Till alla som har ett fast arbete: Grattis!

Ni tillhör den priviligierade minoritet som har överlägset mest pengar. Ja faktiskt, endast cirka 35 procent av den svenska befolkningen har fast anställning. Av den arbetsföra delen av befolkningen blir det motsvarande 55 procent.

Resten, 45 procent, består av inflationsdämpare, det vill säga arbetslösa, sjukskrivna, personer under arbetsmarkandsåtgärder och så vidare.

Jag har ett förslag för att göra landet rättvist. Nu är det fortfarande något fler som har jobb än som inte har det bland den arbetsföra befolkningen, men om utvecklingen fortsätter i samma hastighet som under 2000-talet kommer det att vara tvärtom omkring år 2010.

För att göra allt rättvist så kan alla som har fast arbete byta med någon som inte har det.

Det skulle betyda att du som i dag har jobb i morgon kommer att sitta hemma. Du får känna hur det är att leva utan ett socialt liv hela dagarna och vara deprimerad över att du inte har något jobb och inga arbetskamrater.

Dessutom måste du rapportera till arbetsförmedlingen en gång i veckan vilka jobb du sökt. Att det inte finns några jobb att söka finns det ingen som tar hänsyn till.

Naturligtvis får du heller inte ta något lån, ha kvar din bil, bo kvar i ditt hus.

Hälsa på släktingar? Nej, det kan du glömma, du måste vara till arbetsmarkandens förfogande varenda vecka, även om det inte finns något jobb.

Oj, jag glömde nästan den bästa biten. Du får hela 4 800 kronor i månaden att leva av med de otroligt generösa bidragen.

Men du får så klart inte bo i en insatslägenhet, utan en hyreslägenhet. Och då kostar de 3 500 kronor i hyra. Nu när jag tänker efter så var det nog tur att du inte fick åka och hälsa på några bekanta, för en tågbiljett dit kostar 2000, och bil har du inte.

Annars kan vi anpassa arbetsmarkanden, löner och skatter till en nivå som tillåter alla att få arbete.

Fast det är klart, 5 procent lägre livskvalitet på kort sikt är för mycket begärt för att halva befolkningen ska få 100 procent bättre livskvalitet.

Mattias Svederberg , Lunarsmeknamn: Sveddde201