Ingen omförhandling av Anitra Steens pension

Systembolagets chef behåller sitt avtal

NYHETER

Det blir ingen ändring av Systembolagschefen Anitra Steens generösa pensionsavtal.

Styrelsen beslutade på torsdagen att inte omförhandla hennes villkor.

Foto: lotte fernvall
Systembolagschefen Anitra Steens behåller sitt pensionsavtal från 2002.

Anitra Steens pensionsavtal omförhandlades redan 2002, men sedan dess har staten skärpt sina riktlinjer för hur villkoren ska se ut. Steens pension strider därför mot regeringens egna riktlinjer.

Systembolagets styrelseordförande Olof Johansson har tidigare varit nöjd med avtalet, men beslutade att ta upp vd Anitra Steens pensionsvillkor i styrelsen.

– Det är en så enorm fokusering på den här frågan så jag tycker att styrelsen ska få ta ställning, sade Johansson i samband med bolagets årsstämma på torsdagen.

Ändrar inte avtalet

Styrelsen beslutade senare att avtalet inte skulle ändras, med hänvisning till den tidigare omförhandlingen.

”Vi har tidigare gjort en omförhandling. Den var ekonomiskt gynnsam för Systembolaget. Bolaget betalade inte någonting för de förändringar som då genomfördes. Vi stoppade kostnadsexpansionen i ett förmånsbaserat regelsystem. Detta skedde i fullt samförstånd med vd”, säger Olof Johansson i ett pressmeddelande.

Anitra Steen själv sade i samband med årsstämman att hennes lön är hög, men att hennes villkor knappast skiljer sig på något avgörande sätt från andra statliga vd:ar. Hon ville inte säga om hon var beredd att frivilligt försämra sina villkor om styrelsen skulle ta upp frågan och var efteråt nöjd med beslutet.

”Jag är givetvis tillfreds med att de här frågorna läggs åt sidan och glad om vårt arbete kommer i fokus”, säger hon i ett pressmeddelande.

Tidigare kritik

I början av mars fick Martin Ivert, vd för statliga LKAB, hård kritik för ett liknande pensionsavtal. Då var socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog skarpt kritisk och Sven-Erik Söder, statssekreterare på näringsdepartementet, slog fast att Iverts avtal absolut skulle omförhandlas.

Att Anitra Steen tycktes komma lindrigare undan än Ivert fick moderaternas partisekreterare Sven Otto Littorin att reagera.

– Man undrar ju vilken bananrepublik man bor i. Statsministerns fru ska tydligen ha andra regler än de som gäller för andra statliga vd:ar. Det är otroligt märkligt, sade Littorin.

Den hårda kritiken fick Olof Johansson att gå i taket. Johansson hävdar att han inte tagit några som helst politiska hänsyn.

– Det kallas integritet och jag blir förtörnad över sådana påståenden, sade Johansson.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM