Strid på kniven inför höstens val

Bara 200000 röster skiljer mellan blocken

NYHETER

Ett halvår före valet skiljer det 200000 röster mellan blocken.

Större än så är inte skillnaden mellan Göran Persson och Fredrik Reinfeldt som statsminister.

I dag är det exakt sex månader kvar till valet. Valrörelsen tippas bli hårdare - och jämnare - än på många år.

Men hur ser opinionsläget ut egentligen? Väljarbarometrarna ger olika besked. I Skop har moderaterna 26,7 procent medan stödet enligt Ruab uppgår till 32 procent. Vänsterpartiet pendlar mellan 4,5 och 6 procent.

Striden är knivskarp

För att få en mer rättvisande bild räknade jag ut ett medelvärde för varje parti genom att ta ett genomsnitt av de fem färskaste opinionsmätningarna från Demoskop, Skop, Temo, Sifo och Ruab. De har publicerats mellan den 18 februari och 9 mars.

Då visar det sig att striden om regeringsmakten redan är knivskarp. Den borgerliga alliansen stöds av 50,1 procent av väljarna. Medan de tre partierna på vänsterkanten har 46,5 procent av väljarkåren bakom sig. Resten har bestämt sig för att rösta på något annat parti än de sju som nu sitter i riksdagen.

I reda röster leder de borgerliga partierna nu med omkring 200000 röster. Det är i sammanhanget ganska lite. I förra valet fick det röda laget nästan en halv miljon röster mer än det blåa.

Kommer alla in?

184 dagar före valet är det omöjligt att veta vilken sida som slutligen vinner.

Osäkerhetsmomenten är många.

Hur många partier kommer in? Hela fyra partier ligger besvärande nära den avgörande 4-procentsspärren. Samlar man inte ihop minst fyra procent av väljarkåren kommer man inte in i riksdagen.

Misslyckas centern, kristdemokraterna, miljöpartiet eller vänsterpartiet att vara kvar i riksdagen avgör det sannolikt valet.

Hur många uppstickare kommer in? I årets val deltar ovanligt många uppstickare. Exempelvis junilistan, sjukvårdspartiet och feministiskt initiativ.

Inget av dem bekänner sig till något av den svenska politikens två block. Men kommer de in i riksdagen kan hela maktbalansen förändras.

Slutspurterna. En tredjedel av väljarna bestämmer sig för vilket parti de ska lägga sin röst på under valrörelsen. Den som är bäst på slutet kan alltså sopa hem valsegern.

Persson eller Reinfeldt? Om ett halvår vet vi svaret.

Lena Mellin