Vd:n som rasar mot bonus-boomen: "Horribelt"

NYHETER

Ingemar Alserud är vd:n som vågar kritisera vissa kollegors girighet.

- Det är horribelt och stötande, säger han om jättelika lönehöjningar och skyhöga bonusar.

Foto: Urban Andersson
”Jag vill kunna se ina medarbetar i ögonen”, säger Lernias vd Ingemar Alserud.

Själv fick Ingemar Alserud, 52, lönepåslag i går. Fyra procents ökning innebär att den nya månadslönen blir 169000 kronor.

- Jag hade blivit förvånad om jag hade fått mer, säger Ingemar Alserud, 52.

Som vd för Lernia, som sysslar med utbildning, rehabilitering, bemanning och omställning, är han högste chef över 2700 anställda på 70 olika platser runtom i Sverige.

Flata styrelsen

-Jag vill kunna se mina medarbetare i ögonen. Hur skulle jag kunna göra det om jag fått tio procent i lönehöjning när jag vet att en vanlig löneökning ligger kring tre procent.

Är bolagsstyrelser och ägare för flata mot sina vd:ar och andra bonusgrävare i ledande positioner?

-Jag vet inte om de är för flata. Men jag kan ju tycka att det känns som om det finns en väldig generositet. Och jag tror inte den generositeten står i rimlig proportion till det merarbete en vd gör i förhållande till de djävla bra villkor man har från början.

-De flesta människor inser att vd:ar i börsbolag ska ha en bra lön. Bonussystem tror jag inte heller i sig är något som upprör. Men det är när bonussystemen får orimliga proportioner som jag tror att människor tycker att nu är gränsen nådd. Detta är bortom all sans och förnuft.

Leif-Åke Josefsson

ARTIKELN HANDLAR OM