Kungen – en spökjägare

Ny bok avslöjar alla hans hemligheter & drömmar

1 av 3 | Foto: Sören Andersson
Okända sidor Carl XIV Gustaf avslöjar många tidigare inte kända detaljer ur sitt liv i Herman Llindqvists intervjubok. Bland annat om sina övernaturliga upplevelser på Slottet, som sägs vara hemsökt.
NYHETER

Han skrämde livet ur sin barnsköterska genom att spela död.

Han har upplevt spöken på Slottet – och är en hejare på att laga suffléer, särskilt med Kalles kaviar.

I dag kommer boken om kungens okända sidor.

Aftonbladets kolumnist, författaren Herman Lindqvist, har efter ett tiotal möten med kungen skrivit ”Carl XVI Gustaf – porträtt i tiden”.

Kungen var bara nio månader gammal när fadern omkom i en flygolycka på Kastrup i Köpenhamn. Han har inga minnen av fadern och fick nästan en chock när han för några år sedan hörde ett bandat tal av arvprins Gustaf Adolf i radion.

Det var första gången han som vuxen hörde sin fars stämma.

Gömde honom i ett pottskåp

Tragedin nämndes knappt på Slottet. Livet gick vidare och Carl Gustaf växte upp till ett riktigt busfrö.

Hans och systrarnas favoritlek var att skrämma barnsköterskan Ingrid ”Nenne” Björnberg. En gång tryckte prinsessorna in honom i ett minimalt pottskåp och inte förrän en panikslagen Nenne sökt igenom halva Slottet, erkände de skrattande var han fanns.

En gång kom prinsessorna springande och skrek: ”Hertigen är död! Hertigen är död!”

I skrindan de drog låg en till synes livlös liten pojke och Nenne fick hjärtat i halsgropen. Ända tills pojken började skratta.

Chockade barnsköterskan

Kulmen inträffade när barnen lekte i vattnet på Solliden och Carl Gustaf plötsligt flöt livlös på vattenytan. Skrikande sprang barnsköterskan ut i vattnet bara för att finna att hon än en gång lurats. När de såg Nennes vita ansikte insåg dock barnen att de gått för långt.

Som alla slott har förstås även Stockholms slott sina spöken. De två mest kända är Grå mannen och Vita damen. Men trots att Grå mannen visat sig för alla kungar ända sedan Birger jarls tid, svävar Carl XVI Gustaf en smula på målet:

–?Man måste säga att man inte tror på spöken, för säger man att man gör det, tittar folk lite underligt, så om folk frågar mig om jag tror på spöken brukar jag svara: Jag vet inte. Det finns mycket vi inte förstår.

”Han kände ett starkt sug”

Vita damen brukar visa sig strax innan eller efter att någon har dött på Slottet.

När gamle kungen Gustaf VI Adolf hade dött passerade Carl Gustaf och prinsessan Christina Bernadotte-galleriet i sällskap med en adjutant.

Plötsligt gick adjutanten i väg åt fel håll, som i trans.

–?Flera år efteråt berättade han för mig att han sett Vita damen i salongen. Han kände liksom ett starkt sug från henne, en förtrollning som inte bröts förrän vi ropade på honom, berättar kungen.

I boken får vi också veta mer om första mötet med Silvia Sommerlath, chefsvärdinnan vid München-OS 1972. På väg till sin plats på vip-läktaren kände hon sig iakttagen. Hon vände sig om och fick syn på en man som betraktade henne i kikare trots att han stod bara två meter bort. Han log och båda brast i skratt.

Middag med kronprinsen

Senare samma kväll kom en artig herre i uniform fram till Silvia och frågade om hon hade tid några minuter för kronprinsen av Sverige.

–?Vilket språk talar han? var den flerspråkiga chefsvärdinnans första kommentar.

Så kom han och Silvia kände igen honom.

–?Det var mannen med kikaren. För första gången blev jag nervös. Jag vet inte varför. Jag hade inte blivit det förut. Så frågade han om jag kunde komma på middag på kvällen , berättar Silvia som fyra år senare blev drottning av Sverige.

Det här visste du inte om ”Tjabo”

Carl XVI Gustafs egna ord om…

Ingrid Carlqvist

ARTIKELN HANDLAR OM