Är jag för gammal redan vid 30?

NYHETER

Hej! Vill ta möjligheten att fråga hur du ser på min situation. Jag har nu hunnit bli 30 år och började studera när jag var 25 eftersom jag inte riktigt visste vad jag ville syssla med tidigare. År 2000 började jag läsa vid Växjös universitet på ekonomprogrammet och tog således en magisterexamen i logistik 2004.

Arbetsmarknaden var mörk även då så jag jobbade på ett lager där jag jobbat under studietiden i ca 6 månader

för att kunna bege mig på min drömresa från Rio till New York under 6 månader.

Jag har nu varit hemma i drygt 6 månader och sökt jobb utan resultat. Jag har flyttat upp till Göteborg eftersom det finns flest jobb här för en logistiker men jag söker även jobb i andra delar av Sverige. Jag söker allt inom mitt område dvs materialplanerare, lagerbefattningar, internlogistiker, spedition mm. Jag söker även jobb som säljare (där jag faktiskt fått en intervju nu:=). Dessutom skickar jag ut spontanansökningar där det vanliga är att jag får standardsvaret: Tack för ditt intresse, just nu finns inget men vi sparar osv.

En VD ringde dock upp mig och berömde mitt initiativ men han hade inget just då heller men bara att han ringde var ju ett steg i rätt riktning som det kändes!

Som det känns nu vet jag inte hur det ska gå. Har ju en bra utbildning men det känns som att ju längre tiden går får den mindre och mindre relevans.

Har det gått så lång tid nu att den inte betyder något? Så kan det väl ändå inte vara?

Är jag för gammal eftersom jag var 29 när jag tog min examen? Hade varit kul om du vill ge din syn på min situation och jag vet att det är flera av mina studiekamrater som är i samma situation eller som jobbar med något helt annat bara för att ha något att göra.

Tack på förhand!

Mvh

Andreas

Svar: Hej Andreas

Tack för din fråga. Jag förstår att det gör dig frustrerad att du inte får jobb och det är bra att du söker många jobb även utanför ditt område. Du är fortfarende ung och 6 månader är egentligen ingen lång tid även om det känns så för dig. Jättebra också att du skickar spontanansökningar och i alla fall har fått ett svar att någon läst och tyckt det var ett bra initiativ.

Du behöver tänka ännu mer kreativt. Hur är det med ditt nätverk. Att skicka ut ansökningar och ringa samtal när man inte har någon att hänvisa till brukar kallas ”kalla kontakter”, där är du bara en i högen och ingen vet vem du är och vad du går för. Det gör stor skillnad att ha ett namn att hänvisa, man brukar säga att denna kontakt då blir ”varm”. Då har du större chans att få lite mer av deras tid till att presentera dig.

Var aktiv på olika karriärcommunitys, gå på mingel och liknande och tala om vem du är och vad för typ av jobb du söker. Be andra rekommendera dig, håll själv ögonen öppna för möjligheter för andra människor som du möter så blir det en win-win situation för alla.

Sätt nu igång och nätverka?

Nina Jansdotter

Läsarnas frågor till coachen: