Hur vågar jag löneförhandla?

NYHETER

Hej! Jag är snart färdig gymnasielärare men arbetsmarknaden är dessvärre tuff och få jobb utannonseras. Min fråga är hur ska man våga löneförhandla när konkurrensen om jobben är så hård?

Gymnasielärare är redan kraftigt underbetalda och det känns som att man som ung tjej riskerar att få skambud - men eftersom situationen är som den är vet jag inte ens om man vågar kräva en "riktig" lön?

Tacksam för tips.

VH Frida

Svar:

Hej Frida

Ja, du har rätt i att det upplevs som jobbigare att förhandla sig till högre lön i tider och i branscher där det är tuff konkurrens om dom få jobben som utannonseras för då är det ju ”köparens marknad”.

Tyvärr är det också vanligt att unga tjejer riskerar att få lägre lön i sådana lägen. Du måste påminna dig själv om dina talanger och din kompetens både en och två gånger innan du går in i en förhandlignssituation. Förbered dina argument (tre huvudargument) och träna in dom så du låter lugn och saklig.

Din ingångslön är viktig för din fortsatta löneutveckling och det är lätt att tänka att ”just nu vill jag vara ha ett jobb och man skall vara glad att man får något för så många har ju inget alls” och så liknande. Har du kommit så långt att ni pratar lön så vill dom ju ha dig och då har du ett bra läge om du har lite is i magen. Låt gärna den andre lägga första bud. Sätt upp lönenivåer för dig själv och lägg dig sedan på en nivå lite över den ”realistiska”. Sen är det viktigt att alla parter är nöjda och ingen känner sig överkörd. Givetvis får du hålla lagom ton i din ”kaxighet” så du inte missar chansen till jobbet du vill ha. Att komma in och få arbetslivserfarenhet är också viktigt och det kommer alltid fler förhandlingar. Detta är en balansgång. Hör med kollegor och ditt fack om mer råd och tips.

Lycka till

Nina Jansdotter

Läsarnas frågor till coachen:

ARTIKELN HANDLAR OM