Hur får jag tillbaka självförtroendet?

NYHETER

Hej! Jag är en tjej på 27 år som är utbildad till fordonstekniker (efter att ha gått 3 år på fordonsteknisk linje). Min situation:

Jag fick anställning på ett bilföretag, jobbade på reservdelslagret men fick hoppa över till kundmottagningen istället. Fick ingen vidare handledning där, kände att jag inte klarade av situationen eftersom jag fick nästan panik och dåligt självförtroende plus att det var väldigt stressigt!

Är mammaledig nu men vill gärna återvända till bilbranschen nu när jag har körkort (som man ska ha för att jobba på reservdelar).

Min fråga är: Jag vågar inte söka jobb inom reservdelar (eller något annat jobb) trots att jag älskar det yrket, hade inga problem att lära mig. Mitt självförtroende fick sig knäck och jag vågar inte söka nytt jobb, tror inte jag klarar av det mm.

Behöver hjälp att "komma vidare", jag vet att jag hindrar mig själv, men hur ska jag tänka?

Kram från en Göteborgs tjej

Svar:

Hej kära Göteborgstjej

Först och främst tycker jag att det var dåligt av din arbetsgivare att hux flux sätta dig på ett jobb där du inte fick någon hjälp eller handledning och därmed ej heller rätt förutsättningar att lyckas. Sedan verkar det ju heller inte vara din grej då du ju har helt annan inriktning. Det är ju viss skillnad mellan att jobba med fordon eller med människor?

Ditt självförtroende har fått en rejäl knäck av att du misslyckats. Kanske är du för hård mot dig själv?

Vad hade du sagt till någon annan du känner om hon hade behandlats på samma sätt? Hade du förstått att det var tufft och påmint henne om att hon är jättebra på en massa andra saker? Förmodligen. Vi är ofta mycket mer empatiska mot andra än vad vi är mot oss själva när vi råkar ut för svårigheter.

Bra att du tagit körkort och att du fortfarande vill tillbaka till det du ville från början. Fyll dig själv med känslan av att du är värdefull och att du kan. Är det sedan så att det inte räcker med att du peppar dig själv genom tankar och liknande så tycker jag att du skall söka någon professionell samtalsparter som hjälper dig stärka din självkänsla och lösa dina blockeringar så du kan börja tro på dig själv igen. Det är ok att fråga efter hjälp när det behövs och då går det ofta snabbare att släppa taget och gå vidare.

Kram

Nina Jansdotter

Läsarnas frågor till coachen: