Kan jag söka ett jobb jag inte är kvalificerad för?

NYHETER

Hej. I de flesta platsannonser uppges olika kriterier som man ska uppfylla för att söka jobbet. Det kan vara att man ska ha tidigare erfarenhet från branschen eller att man ska kunna ett speciellt dataprogram.

Trots att man kanske inte har denna erfarenhet och kunskap, kan man chansa och söka ändå? Vad tycker du?

Hälsn. Anna

Svar:

Hej Anna

Ja, visst kan du chansa och söka ändå även om du inte uppfyller alla kriterier för det är det ju rätt sällan någon gör till 100 procent. Konkurrensen om utannonserade jobb är dock väldigt stor och därför kan det nästan vara som lotteri att få komma på intervju.

För att öka dina möjligheter totalt sätt är det viktigt att du är klar över vem du är och vilka typer av jobb som skulle passa dig bäst och att du söker efter dessa jobb även på andra sätt än att skriva traditionella ansökningar. Läs facktidningar inom de branscher du tycker verkar spännande och läs mer om de företagen du fastnar för på nätet. Uppvakta dem genom spontanansökningar samt ring och fråga om du kan få komma och presentera dig. Nätverka mycket, boka in lunch eller fika med både gamla och nya kontakter, gå på mingel, mässor etc. Många kontakter betyder tillgång till många ögon och öron som informera om vad som händer på jobbmarknaden. Hjälp fram andra så får du själv hjälp tillbaka.

Sätt igång och mingla!

Nina Jansdotter

Läsarnas frågor till coachen: