Hur får jag in en fot?

NYHETER

Hejsan!! Jag är en tjej på 23 år som nu i juni har en magisterexamen i sociologi, och som för närvarande håller på att söka jobb. Jag får intrycket av att jag är för ung och känner ständigt att arbetsgivare är lite rädda för att satsa på någon utan arbetslivserfarenhet.

Jag känner att jag behöver få in en fot och att det kan bli lättare sen, men hur ska jag bära mig åt för att få den där efterlängtade erfarenheten? Jag har arbetat extra, vid sidan om skolan sedan jag var 17, men inte inom det område där jag nu är utbildad. (Inom vård och omsorg samt på bank) Har jag någon nytta av detta när jag söker arbete som handläggare/utredare?

En avslutande fråga: Hur ska jag göra för att inte tappa suget av att söka arbete?

Tacksam för svar

Sofia Holmgren

Svar: Hej Sofia och tack för din fråga.

Kul att du har läst liknande kurser som mig. Jag har också en magisterexamen med sociologi som huvudämne.

Det är imponerande att du lyckats ta examen så ung och jag förstår att du gärna vill ut och jobba.

Ja, det kan vara svårt att få jobb utan arbetserfarenhet så det behöver du ju skaffa dig. Det är bra att du har jobbat extra inom olika områden för det både ”ser bra ut på pappret” och har förmodligen fått med dig nyttiga erfarenheter även om det inte är inom handläggare/utredare som du önskar jobba inom nu när du är du är färdig med din utbildning.

Det är en konst att orka hålla ångan uppe och inte tappa sugen när man söker jobb. Det är en fördel om du strukturerar din tid så du söker jobb ett antal timmar i veckan sen avsätter du ”ledig tid” i din almanacka också. Du behöver också fylla på med ny energi också så du orkar fokusera på rätt saker. Vad gillar du att göra? Kom ihåg att det är viktigt att få balans mellan ”att göra” och att ”bara vara”. Många jobb förmedlas genom kontakter. Jobbar du med att underhålla och skapa nya kontakter så får du reda på var någonstans det kan tänkas att man kommer anställa framöver och då kan du uppvakta med spontanansökningar och telesamtal. Hör också om möjligheter för dig att få göra praktik. Du behöver komma ut och visa var du går för!

Jag håller tummarna för dig

Nina Jansdotter

Läsarnas frågor till coachen: