Hur visar jag bäst framfötterna?

NYHETER

Hej! Det är så att jag är färdig undersköterska till sommaren efter 3 år på gymnasiet, men vill inte stanna som det. Älskar musik och vill jobba med det, hur häftigt skulle det inte vara att ha ett jobb som man älskar! Men samtidigt idrottar jag och det är nästan hela min vardag, och jag skulle nog passa som idrottslärare eller något inom friskvård.

Men jag står alltså och väljer mellan 2 yrken, ett som det nästan är omöjligt att få jobb som (har jag hört), alltså musikproducent. Och sen något inom idrott. Alla säger välj det som är säkrast, men hur ska man kunna välja, hur ska man veta att man gör rätt val? Jag resonerar så att om man är tillräckligt bra på det man gör så får man ett bra jobb, t.o.m sitt drömjobb, men hur visar man bäst framfötterna?

MVH, Mia

Svar:

Hej Mia. Ja, du har rätt i att det är häftigt att ha ett jobb som man verkligen gillar. Det borde alla ha anser jag. Du har två alternativ att välja mellan. Vad säger din magkänsla? Ja vissa val är svårare än andra men nästan ingenting är helt omöjligt. Nu märks det inte helt tydligt för dig hur stor skillnad och hur mycket mer du gillar musiken mer än idrotten och det är bara du som vet det.

Att välja väg kan ofta vara frustrerande. Visst är det bra att lyssna på sin omgivning men det är ju inte dom som skall leva ditt liv. Att välja den säkra vägen är heller ingen garanti för framgång för det är mycket som kan hända på vägen med konjunktur och liknande som vi inte kan råda över.

Ta time – out och fundera över vem du är och vad du vill egentligen. Vad värderar du mest kring jobb? Hur har andra gjort för att få sitt drömjobb? Vad skulle du säga till en väninna som var i samma sits? Kan du ta till dig en del av dina egna råd? Du har också helt rätt i att om man är tillräckligt bra på det man gör så får man ett bra jobb så smångingom. Att visa framfötterna kan du göra på många olika sätt ex genom att bli bättre synliggöra dig själv och dina egna talanger, genom att du utmanar din trygghetszon och dina rädslor och växer med dina erfarenheter, att du tar små steg åt det hållet du vill etc.

Lycka till

Nina Jansdotter

Läsarnas frågor till coachen: