Jag vill jobba med musik – hur lyckas jag?

NYHETER
Foto: Sven-Olof Englund
Gitarrdrömmar Musiker är kanske en av de svåraste yrkeskarriärerna att slå sig in på, men det går.

Hejsan! Mitt namn är Emil Svensson, 20 år, och arbetslös. Eftersom jag inte är ungdom, även fast jag känner mig som en, så hoppas jag att du kan hjälpa mig.

Jag är vad man kan kalla för en ren och skär idiot. Trots att jag har en IQ på 135, så är jag en idiot. Jag klarar inte av någonting vad studier eller dylikt heter, vilket jag bevisade redan i gymnasiet med mitt snitt på 6.8/20, inte heller klarar jag av tungt arbete.

Jag har dock en enda sak jag kan göra bra, och det är musik. Jag är musiker i hjärtat och själen, och är beredd till att satsa allt för detta. Jag drömmer... eller inte drömmer, jag HOPPAS och har som MÅL att bli rockstjärna och slå igenom stort, så att alla som någon gång har dömt mig på grund av hur jag var i skolan får tänka om lite. Inte bara det, utan för att jag verkligen älskar musik.

MEN! Om detta nu inte skulle funka, så vet jag inte vad jag skulle göra annars. Jag är som sagt var inget ljushuvud och kommer inte ens in på någon högskoleutbildning. Jag blir också bortprioriterad när det gäller folkhögskoleintagning.

Min fråga till dig är: Har du något tips vad jag kan göra för att nå mitt mål, samt eventuella förslag på vad jag annars skulle kunna göra om detta inte funkar? Detta är väldigt viktigt för mig, jag tror inte att mycket annat har varit viktigare i mitt liv än just denna fråga, och jag HOPPAS och BER för att du kan åtminstone ge mig några råd som INTE innefattar att ge upp mina drömmar, visioner och mål, för det hör jag redan varje dag av släkt och familj.

Jag tackar på förhand och hoppas att du tar dig tid till att svara.

Med Vänliga Hälsningar // Emil

Svar: Hej Emil och tack för din fråga som berörde mig djup och därför blir det ett långt svart.

Nej du är absolut ingen ”idiot” och jag tycker att du skall sluta säga så om dig själv. Du verkar vara en intelligent ung man som vet vad du vill och det tycker jag är ett jättebra utgångsläge. Så många människor som kontaktar mig har ingen aning om vad de vill bli ”när dom blir stora”. Kanske har du bara haft svårt att anpassa dig efter skolsystemets struktur där man ibland är dålig på att se och bekräfta kreativa människor som skiljer sig från den stora massan. Samtidigt skall du veta att många människor som lyckas inom kreativa yrken (inklusive jag själv) har någon gång upplevt känslan av att känslan av att ”inte passa in”.

Det är mycket gynnsamt läge för din egen personliga utveckling om du istället vänder denna negativa känslan av utanförskap till en positiv kraft där du kan hitta din egen styrka att göra din grej i livet – musiken. Att du enligt dig själv misslyckats med skolgången innebär inte att du är en misslyckad människa. Tänk på alla de lärdomar du gjort om dig själv och lär dig något av dina erfarenheter istället. Du verkar ha hittat din grej. Att du verkligen brinner för musiken är en bra förutsättning för att lyckas, mycket bättre än ”att vilja bli känd”. När vi följer vårt hjärta så blir vi också ofta väldigt bra på det vi gör. Hur du skall gå tillväga rent praktiskt är svårt för mig att säga men bra är om att du skapar dig en bild i ditt huvud av att du redan är där känn känslan av att stå till scen, vad du ger och vad du får tillbaka. Sug åt dig den känslan ordentligt så du kan plocka fram den de dagar allt känns hopplöst. Umgås med positiva människor som också vågar gå sin egen väg och låt dig inspireras av dem. Läs böcker och se på filmer om kända musiker och se hur dom tog sig fram. Undersök mer noggrant möjligheter kring praktikplatser eller utbildningar eller liknande i sammanhang som har med musik att göra. Kanske kan du skaffa dig ett annat jobb så länge för att hanka dig fram på det innan du får ditt stora genombrott?

Emil, jag tror på dig och vet att du kan.

Lycka till

Nina Jansdotter

Läsarnas frågor till coachen: