Efterlyses: 300-årigt krucifix

Söks nu bland soporna i Karlskoga

NYHETER

Ett krucifix är på drift i Värmland.

Det stals från kyrkan i Kristinehamn för två veckor sedan.

Senast sågs korset i en grön soptunna.

Nu eftersöks det av Värmeverket i Karlskoga.

Det 300 år gamla krucifixet stals från kyrkan i Kristinehamn för två veckor sedan.

När Stefan Moberg sitter vid spakarna i maskinen som dumpar sopor i Värmeverkets panna har han ett 300-årigt krucifix för ögonen. Fotografiet har lämnats in av prästen i Kristinehamn.

– Det är ett gyllene kors. Ungefär 50 centimeter högt. Det är en väldigt liten pryl att hitta. Men vi håller ögonen öppna, säger Stefan Moberg, till aftonbladet.se.

Hittades i soptunna

Krucifixet försvann från altaret i Kristinehamns kyrka för två veckor sedan. Men tjuvarna var inte nöjda med bytet. Det förgyllda träkorset från 1700-talet upptäcktes av en sopåkare i en soptunna i närheten av kyrkan.

– Han ska ha sagt till sin kompis: "Konstigt, har kyrkan tröttnat på sitt krucifix". Sedan tänkte han inte mer på det och krucifixet åkte in i sopbilen, berättar Stig Axelsson, kyrkoherde i Kristinehamns kyrka.

Men när det försvunna krucifixet efterlystes i lokal-tv förstod sopåkaren sitt misstag och berättade om fyndet. Renhållningsverket kontaktade Värmeverket i Karlskoga med uppdraget: Sök korset.

Nål i höstack

– Vi väntar med spänning på vad som ska hända. Det kan vara så att det är som att leta efter en nål i en höstack, säger Stig Axelsson.

Vad betyder det här krucifixet för kyrkan?

– I och med att det är så gammalt så betyder det rätt mycket. Det stod mitt på altaret och fyllde upp koret. Men är det borta så är det borta. Livet måste gå vidare.

På Värmeverket hänger fotografiet på det försvunna korset kvar.

– Vi letar tills någon säger åt oss att inte leta längre, säger Stefan Moberg.

Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM