Milosevic begravd i hemstaden

Foto: MILOS BICANSKI/GETTY
Tusentals följde Slobodan Milosevic till graven i provinsstaden Pozarevac nära Belgrad.
NYHETER

Pozarevac/Belgrad

Tiotusentals människor samlades i Belgrad och Pozarevac på lördagen för att ta farväl av Slobodan Milosevic.

– Slobo, serben! ropade folk.

Milosevics familj sågs inte till, men den normalt stilla provinsstaden Pozarevac – sju mil sydost om Belgrad – kokade av folk när expresidentens kista rullade in från den serbiska huvudstaden.

Många höll röda rosor i händerna när de lyssnade på tal och kistan sänktes i jorden vid Milosevics barndomshem.

Tidigare på dagen var folkmassorna ännu mycket större när den kontroversielle landsfadern hyllades i Belgrad. Enligt polisens uppskattningar hade 80000 människor, mestadels medelålders eller äldre, samlats vid huset med kistan.

– När vi torkat våra raseri- och sorgetårar kommer vi att vara stolta över att han fanns, sade partiföreträdaren Milorad Vucelic.

– Slobodan Milosevic är en vinnare, nu och för alltid. Han lever i Serbiens och dess folks hjärtan och minnen!

– Mördare! hördes rop från publiken, på grund av misstankar om att Milosevic mördades i fängelset i Haag, där han stod åtalad för krigsförbrytelser under de jugoslaviska krigen på 90-talet.

Dog av infarkt

Men obduktioner och prover har visat att expresidenten dog av en hjärtinfarkt och att han inte var förgiftad. Även ryska läkare, som Milosevics anhängare sätter större tilltro till, godkände diagnosen.

I Belgrad hölls under lördagen en manifestation av motståndare till Milosevic. På Republiktorget samlades ett par tusen människor med visslor och ballonger i det uttalade syftet att motverka den uppflammande serbiska nationalism som Milosevics död gett upphov till. Partiföreträdare som infann sig buades ut av deltagare som ville visa att mötet inte hade ordnats av någon med specifik politisk dagordning.

Splittrade

Serberna är alltså splittrade när det gäller den krigsbrottsanklagade expresidenten som störtades i en folklig resning 2000.

Pensionären Bogdanka Simic, som beslutat sig för att gå på begravningen, såg Milosevics död som ”en enorm tragedi”.

En helt annan åsikt luftades av Pozarevacbon Ivana:

– Vem bryr sig om begravningen? Vi ska ha kul i stället. Det är bra att vi har blivit kvitt det där eländet.

TT-AFP-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM