Fettbomber

Max är sämst i Icakurirens stora hamburgertest

1 av 2 | Foto: per-olof sännås
Teo Mathlein, 19, tar sig en rejäl tugga av sin hamburgare på Max restaurang i centrala Stockholm. Han tar nyheten om att hamburgerkedjans storsäljare klarar sig sämst i Icakurirens undersökning med ro. ”Äter man hamburgare så tänker man inte på fettmängden”, säger han.
NYHETER

Burger Kings pommes frites är mycket fetare än kedjan uppger.

Och Max hamburgare är inte alls så sunda som de säger.

Det visar ett nytt test i tidningen Icakuriren.

- Man äter inte hamburgare för att vara hälsosam, säger Teo Mathlein och hugger in.

Icakuriren har jämfört Burger Kings, Max och McDonalds storsäljarmenyer, och mätt fett-, salt- och kalorihalt.

Sämst klarar sig kedjan Max. De har länge slagit sig för bröstet och sagt sig ha de mest hälsosamma hamburgarna - men testet visar att Maxburgarna har nästan 25 procent mer fett än kedjan påstått. Därmed är burgarna lika feta som konkurrenternas.

Extra majonnäs

- Det kan förekomma variationer i enstaka fall. Vi är visserligen väldigt detaljstyrda, men det finns ett mått av hantverk när hamburgaren görs. Det kan räcka med lite extra majonnäs, säger Anders Forsstén på Max.

Burger Kings hamburgare innehåller största andelen "bra" fett, det vill säga fleromättat fett. Deras pommes frites, däremot, innehåller mer än dubbelt så mycket mättat fett som företaget uppger.

Enligt dietisten Josefine Jonasson är det i första hand majonnäs och dressing man ska undvika om man vill äta hamburgare.

"Ganska bra mat"

- Hamburgare i sig är ganska bra mat, det är brödet och tillbehören som gör att man får i sig för mycket fett totalt.

Faran med mättat fett är att kolesterolet påverkas negativt. Det ökar risken för fetma och hjärt- och kärlsjukdomar.

- Det bästa är att dricka lightläsk och välja grönsaker i stället för pommes frites till sin burgare, säger Josefine Jonasson.

"Tänker inte på fett"

Teo Mathlein, 19, och Johannes Grundström, 19, sitter på Max restaurang vid Kungsträdgården och mumsar på varsin meny.

- Äter man hamburgare så tänker man inte på fettmängden. Ska man vara nyttig behöver man inte gå hit, tycker Teo Mathlein.

- Jag tycker McDonalds mat är mycket flottigare, även om det nu är lika mycket fett i Maxburgarna, säger Johannes Grundström och tar en rejäl tugga.

Emma Löfgren

ARTIKELN HANDLAR OM