Han brinner av hat

Polisen är säker: 42-åringen har anlagt minst 50 bränder

1 av 3 | Foto: JANNE STRÖMSTEN
Augusti 2005 Emils snickeboa i Vimmerby bränns ner.
NYHETER

Han slår till ofta, och helst i gryningen. Han väljer sina mål med omsorg: helst gamla, kulturminnesmärkta byggnader.

Men först nu, efter sex år med fullkomligt förödande bränder bakom sig, står den misstänkte pyromanen inför rätta.

-Han är en statsterrorist, säger Henrik Malmquist, chef för länskriminalen i Skåne.

Den 31 oktober förra året totalförstördes Zorngården i Mora i en häftig brand, och några dagar in-nan dess Olsnipagården i Sälen.

Sex dagar efter branden vid Zorngården försökte någon tända eld på tre företag i trakten.

Den 42-årige mannen, som av poliser går under namnet "Gryningspyromanen", hade då nyligen flyttat från Kristianstad till Dalarna. Där bor han nu i sin bil.

Polisen är övertygad om att det är han som ligger bakom bränderna på Zorn- och Olsnipagården, men det finns inga bevis.

Däremot har polisens tekniker hittat 42-åringens fingeravtryck på en av de oljeindränkta toalettpappersrullar som användes vid mordbrandsförsöken mot de tre företagen.

Det är dem han nu åtalas för.

Mannen misstänks dessutom ha anlagt minst ett 50-tal bränder i Skåne de senaste sex åren. Gemensamt för de flesta av dem är att de startat vid fyratiden på morgonen.

Polisen har lagt ner miljontals kronor på att sätta fast 42-åringen, utan att lyckas.

2001 eldhärjades polisstationerna i Bromölla och Åhus, och mannen satt häktad i tre veckor för mordbrand. Men trots att polisen säkrat hans skoavtryck på brottsplatserna las förundersökningen ner.

Den 12 september 2004 brann Nils Holgersson-gården i skånska Västra Vemmenhög ner till grunden. Samtidigt utsattes Västra Vemmenhögs kyrka för ett brandattentat.

"Det var glasklart"

-Polisiärt var det glasklart. Han eldade ner de där två ställena. Vi hade till och med ett fotavtryck inne i kyrkan som tillhörde honom, säger Henrik Malmquist.

Kristianstads tingsrätt dömde honom till sju års fängelse för kyrkbranden. I hovrätten friades han. Visserligen slogs det fast att han varit där, men det var inte ställt utom rimligt tvivel att det var han som tänt eld på kyrkan.

- Då gick luften ur oss totalt. Om det inte går att fälla honom efter allt jobb vi lagt ner och bevisning vi tagit fram -vad krävs då, säger Henrik Malmquist.

I många år har 42-åringen varit övervakad av polisen. Under vissa perioder har mer än 30 poliser arbetat med att bevaka honom, i perioder dygnet runt.

Det har inte varit lätt.

- Han kommer undan. Det är svårt att skugga någon som rör sig till fots eller cyklar nattetid utan

att avslöjas. Ingen annan är ju ute då. Då kan du ju tänka dig hur polisiär spaning går till i en stad som Kris-

tianstad, eller ännu värre i en by som Skurup, säger Henrik Malmquist vid Skånepolisen.

I juni förra året fick 42-åringen ett skadestånd på 98000 kronor av staten för tiden han suttit häktad för mordbränder mot två kyrkor. För pengarna köpte han en röd Peugeot.

Snickeboa brann ner

I augusti brann ett av Vimmerbys främsta turistmål ner - Emils "snickeboa" vid Gibberyds gård i Rumskulla. Samtidigt brann Ösjöfors handpappersbruk från 1777.

Vittnen har sett en röd bil av samma modell som 42-åringen äger vid tiden för bränderna.

42-åringen har aldrig formellt misstänkts för de här bränderna, men för Skånepolisen är det uppenbart att det är han som ligger bakom.

- Det har brunnit på flera ställen i södra Sverige, bränder som vi på rätt goda grunder tror att han är pappa till.

- Det är frustrerande att han lägger krut på kulturminnesmärkta byggnader, säger Henrik Malmquist.

I höstas flyttade 42-åringen till Dalarna - och mordbränderna i Kristianstad upphörde.

-Vi var så trötta på honom och tyckte att det var underbart skönt att han flyttade.

Istället inträffade flera mordbränder i Dalarna.

Mannen åtalas nu för tre fall av försök till mordbrand: på dalahästfabriken Grannas Olssons i Nusnäs, på Frosts knivfabrik i Mora och på Triumfglass i Mora, allt mellan den 25 oktober och 5 november i fjol. Även om 42-åringen aldrig erkänt att han legat bakom mordbränderna har han förklarat syftet med attentaten.

När kriminalinspektör Staffan Friberg träffade mannen på häktet på morgonen den 29 november förra året, frågade han hur någon kunde få för sig att bränna ner Emils snickeboa i Vimmerby.

-Kulturminnen tillhör befolkningen och genom att förstöra dem straffar man polisen, sa 42-åringen.

42-åringen lastar polisen för att han blivit utslagen, saknar bostad och arbete.

Ett exempel han tog upp var när en polis skrev till Länsstyrelsen och sa att 42-åringen inte borde ha körkort. Han har nämligen tidigare dömts för otaliga stölder och andra småbrott. "Gryningspyromanen" har sagt att han ska fortsätta hämnas på samhället till den 21 november 2010. Då går hans egenhändigt påhittade "preskriptionstid" ut för de brott han anser att han utsatts för.

Polisjakt för miljoner

Polisen i Skåne har lagt ner mångmiljonbelopp på att försöka få fast 42-åringen.

-Våra kostnader är ingenting jämfört med de ekonomiska- och kulturhistoriska värden han eldat upp, säger Henrik Malmquist.

Rättegången mot 42-åringen hålls på torsdag i Mora tingsrätt.

Han drivs av sitt hat mot polisen, och utredarna är säkra. "Gryningspyromanen", 42, är mannen bakom minst ett 50-tal mordbränder. Men han har aldrig dömts. Det finns inga bevis.

Zendry Svärdkrona