Ethel, 92 - fånge i sitt hem

Blind tvingas vara ensam

NYHETER

LUND

Ethel är blind, allt tröttare - och less på att alltid vara ensam.

Men Lund vägrar 92-åringen en plats på ett äldreboende.

"Otrygghet och ensamhet" är inget skäl för en plats i särskilt boende, enligt kommunen.

Får inte flytta Ethel vill komma till ett äldreboende. Men Lunds kommun erbjuder i stället den blinda 92-åringen en extra timmes hemtjänst i veckan. Foto : LARS BRUNDIN

- Man måste tänka på framtiden. Och då vill jag ha folk omkring mig att prata med, säger Ethel, 92.

I 50 år har hon bott i sin lägenhet i Lund.

- Jag har alltid varit duktig och skött mig själv, handlat och lagat mat. Men nu tycker jag att jag bara blir sämre och sämre, säger hon.

Inte trygg

Hon tycker att det är jobbigt att hon förlorat synen.

- Jag känner mig inte trygg när jag går i mörker. Jag är så rädd att jag ska ramla. Och så blir det trist när jag inte längre kan läsa, lösa korsord eller titta på tv. Jag är mest trött numera.

För att få det lite bättre har Ethel begärt att få flytta till ett äldreboende - men det får hon inte. Istället har omsorgsförvaltningen beslutat att hon ska få en extra timmes hemtjänst i veckan "som ett socialt stöd."

- Jag vill bo där det finns folk omkring mig, säger Ethel. Jag saknar några att prata med, och på ett äldreboende finns alltid människor att vara tillsammans med. Det tycker jag skulle vara trevligt.

Hon har visserligen daglig hemtjänst sedan ett par år tillbaka, men när de gått brukar Ethel lägga sig. Sedan sover hon till kvällspatrullen kommer.

Det finns ett äldreboende i närheten och det är dit hon vill flytta. Hon har bekanta som bor där.

Men Lunds kommun tycker inte att Ethels behov är tillräckliga. De anser att det krävs ett omfattande vårdbehov dygnet runt, som inte kan tillgodoses i hemmet, för att man ska få plats på ett äldreboende.

"Måste fara illa först"

- Otrygghet och ensamhet möter vi dagligen, säger chefen för kommunens biståndshandläggare Karin Mars till Sydsvenskan. Men det krävs att människor riskerar att bli sjuka eller fara illa för att de ska vara berättigade till särskilt boende.

Om Ethels situation vill Karin Mars inte uttala sig.

Pelle Tagesson

ARTIKELN HANDLAR OM