De dog av abortpiller

Används av tiotusentals svenska kvinnor varje år

1 av 2
Tog piller i hemlighet 18-åriga Holly Patterson från Kalifornien vågade inte berätta att hon var gravid. Dagen efter hon tagit pillrena fick hon så kraftiga blödningar att hon avled. Svenska Rebecca var 16 år när hon tog abortpillret Mifegyne och förblödde till döds. Nu kämpar hennes mamma för en ändring av abortlagarna: ”Det är helt otroligt och fruktansvärt att det inte görs något åt det här”, säger hon.
NYHETER

Över 15Ì´0;000 svenska kvinnor använder abortpillret varje år.

Med risk för livet.

Ytterligare två kvinnor i USA har dött efter att ha använt pillret Mifegyne.

Nu ökar kraven på att läkemedlet ska förbjudas.

– Det är sorgligt att abortmotståndarna får vatten på sin kvarn, säger Ketty Gunnerholm, chef för Mifegyne i Norden.

Abortpillret har funnits i Sverige i 14 år och används varje år av cirka 15Ì´0;000 svenska kvinnor. I USA har pillret inte funnits lika länge, och det har från start bekämpats av abortmotståndare.

Antalet kända dödsfall efter användning av pillret har nu ökat till åtta. Kvinnorna har antingen fått blodförgiftning eller förblött.

– Det här är ett gott tillfälle för abortmotståndare att hugga mot ett läkemedel. Det är sorgligt, säger Ketty Gunnerholm.

”Ett av de säkrare”

De tidigare dödsfallen har inte kunnat kopplas direkt till Mifegyne, och enligt Ketty Gunnerholm beror de till stor del på felbehandling.

Pillret har getts vaginalt, vilket inte rekommenderas.

– Dödsfallen har också handlat om feldosering. Mifegyne är ett av världens säkraste läkemedel och det finns absolut ingenting som tyder på att vi ska dra in det.

Viveca Odling, gynekolog på Läkemedelsverket, säger att det alltid finns risker med abort.

– Massvis av kvinnor dör av kirurgisk abort i världen, det händer även i i-länderna. Man känner till att infektioner kan uppstå och samma risk finns när man använder abortpiller, även om den är mindre.

Skapar missfall

Viveca Odling säger att Mifegyne redan kontrolleras hårt.

– När man gör abort skapar man ett missfall och då förekommer stora blödningar och risk för blodförgiftning. Det är svårt att koppla riskerna enbart till ett läkemedel, men jag skulle tro att detta kommer att öka kontrollerna ännu mer, säger hon.

Det enda abortpillret i Sverige

Emma Löfgren