Massprotester efter presidentvalet i Vitryssland

Foto: ALEXANDER NEMENOV/AFP
Tusentals anhängare till oppositionskandidaten Milinkevitj samlades på Oktobertorget i Minsk efter att vallokalerna stängde.
NYHETER

Minsk

Det Lukasjenko-kritiska folkhavet på Oktobertorget i Minsk växte och växte på söndagskvällen, timmarna efter presidentvalet i ”Europas sista diktatur”.

– Vi har besegrat rädslan! sade oppositionskandidaten Aleksander Milinkevitj till de jublande anhängarna.

Vitrysslands auktoritäre president Aleksander Lukasjenko har lovat att orosmakare ska ”nackas som ankungar”, men åtminstone till en början höll polis och säkerhetsstyrkor en mycket låg profil när folk strömmade till Oktobertorget för att protestera mot fusk i presidentvalet.

Vinnare på förhand

Att Lukasjenko skulle proklameras som vinnare har stått klart länge och strax efter vallokalernas stängning meddelade valkommissionen att den sittande presidenten hade fått 90 procent av rösterna.

Så fort vallokalerna stängde klockan 20 började statliga tv-nyheter sändas på storbildsskärm över torget – vilket bemöttes med burop och slagord som ”Skam!”.

Cirka 3000 människor hade då samlats, och ytterligare stora mängder av folk avvaktade på gatorna runt omkring. Folkmassan växte sedan under kvällen snabbt, i takt med att snöfallet tilltog. Det skämtades galghumoristiskt om att de experter som ordnar blå himmel vid ryska militärparader nu kallats in för att fixa sämsta möjliga väder.

Milinkevitj fick sällskap av en annan oppositionskandidat, socialdemokratiske Aleksander Kozulin, på scenen.

”En lögn”

– Det är en lögn! sade han om de officiella valresultat som hade börjat redovisas.

– Vi kommer att kämpa för att få resultaten ogiltigförklarade, vi kommer att använda internationella organ bland annat, sade han till publikens jubel.

En stund tidigare hade oppositionen redovisat helt andra siffror än de officiella. Enligt det ansedda opinionsinstitutet Levada-centret i Ryssland beräknas Lukasjenko ha fått ”nästan 47 procent av rösterna och Milinkevitj runt 25 procent”, sade en talesman vid Milinkevitjs valhögkvarter i Minsk. Om ingen når upp till 50 procent ska en andra valomgång hållas.

Och den centrala valkommissionens ordförande Lidija Jermosjina hade på en presskonferens erkänt att den vitryska redovisningen av hur valet gått nog inte kommer att stämma något vidare med vad den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE:s valobservatörer får fram.

– OSSE:s valobservatörschef Gerdt Arens berättade om sina åsikter, och vi märkte att slutsatsen i morgon kommer inte bara att vara negativ, den kommer att vara mycket negativ, sade Jermosjina enligt Interfax, och tillade syrligt:

– Kan det vara så att OSSE:s uppdragschef inte är intresserad av att observera, och att han är beredd att dra sina slutsatser innan han fått resultaten?

På gatorna runt Oktobertorget syntes under kvällen uniformerad personal, uppenbarligen kravallpolis, sittande i bussar och lastbilar. Det rapporterades också om civilklädda poliser i folkmassan. En kvinna som TT talade med berättade att hon inte vågar demonstrera eftersom hon är statsanställd och rädd att bli av med jobbet.

I vimlet syntes bland annat ukrainska flaggor. Och scenerna började sent på kvällen påminna om de folkliga manifestationerna under den ”orangea” revolutionen i Vitrysslands södra grannland.

Joanna Kurosz/TT

ARTIKELN HANDLAR OM