Elva insmugglade valpar avlivades

Fyra personer har anhållits - misstänks för grov smuggling

NYHETER

Elva hundvalpar miste i går kväll livet hos tullen i Karlskrona.

Tullen tror att de har smugglats med färjan från Polen.

Fyra personer sitter nu anhållna misstänkta för grov smuggling.

– Mina kollegor är illa berörda över att elva oskyldiga hundar måste avlivas, säger Kjell Johansson vid tullen i Blekinge, till aftonbladet.se.

Foto: Tullen
Fyra personer har anhållits misstänkta för grov smuggling. Efter avslöjandet beslutade jourhavande distriktsveterinär att hundarna omedelbart skulle avlivas.

Färjan från Gdynia anlände till Karlskrona klockan halv åtta i går kväll. Av någon anledning väcktes misstankar mot en polskregistrerad personbil. Bilen togs in för kontroll och man fann elva små blandrasvalpar i bilen.

– Jag har hört på ryktesvägar att de i desperation försökte dölja hundarna på något sätt, säger Kjell Johansson, utredare på tullkriminalen i Karlshamn, till aftonbladet.se.

Anhölls senare

De fyra passagerarna, tre kvinnor och en man, greps och anhölls senare på kvällen.

Kvar hos tullpersonalen fanns de elva valparna.

– Vår jourhavande gränsveterinär tillkallades. Med hjälp av Statens jordbruksverk fattade han beslutet att de skulle avlivas.

– Jag pratade med mina kollegor i dag. De är illa berörda över hanteringen av hundarna. Att elva oskyldiga hundar skulle avlivas.

Smugglingen ökar

Så sent som i fredags skrev aftonbladet.se om den växande smugglingen av valpar in i landet. Smugglingen är organiserad och ofta kommer hundarna utan vaccinationsintyg och införselhandlingar från länder där det finns rabies. I många fall har de avlivats.

Jordbruksverket och Tullverket driver sedan en tid ett gemensamt projekt för att upptäcka hundsmugglarna. Det har lett till att fler avslöjas.

– Utöver den normala verksamheten så har våra tjänstemän börjat "leta hund". Det kan räcka med att sticka in näsan i bilen eller lyssna efter ljud. Hundarna är lätta att upptäcka, säger Kjell Johansson.

Beställare

Häktningsförhandlingar mot de misstänkta valpsmugglarna i Karlskrona hålls i början av veckan. Enligt TT finns misstankar om att de var på väg till en beställare i Sverige. En husrannsakan har gjorts på en plats i landet.

Straffet för grov smuggling är fängelse i mellan sex månader och sex år.

Johanna Melén