Mobil-lån - en dyr affär

Snabba pengar lätt - men avgiften är skyhög

NYHETER

Nu kan du låna tusenlappar med mobilen - och få dem på en kvart.

Men privatekonomen Annika Creutzer hissar varningsflagg för de snabba lånen utan säkerhet.

-Ju mer de säljer på sin enkelhet, desto dyrare är de, säger hon.

Annika Creutzer.

I dag lanseras tjänsten Mobillån i Sverige. Med hjälp av ett sms kan du låna upp till 3000 kronor och ha pengarna på ditt bankkonto inom en kvart.

Ingen säkerhet

För att få låna måste du vara över 18 år och ha en årsinkomst på minst 24000 kronor. Det krävs ingen säkerhet och du kan till och med ha en betalningsanmärkning.

-Det här är en unik kredittjänst i Sverige. Det finns tillfällen när man behöver en mindre summa pengar snabbt, säger Björn Johansson, vd på Short Money Services Scandinavia som står bakom Mobillån.

Lånen är räntefria, men en avgift tas ut. Vid ett lån på 1000 kronor är avgiften 300 kronor, för maxlånet 3000 kronor är avgiften 600 kronor. Hela lånet och avgiften ska återbetalas inom 30 dagar.

Dyr avgift

Privatekonomen Annika Creutzer på Skandiabanken är mycket kritisk till lånen.

-Det här blir väldigt dyrt. Om du lånar 1000 kronor i månaden under ett år betalar du 3600 kronor i avgifter. 360 procents ränta på ett år!

Ser du några fördelar med mobillån?

-Ja. För den som lånar ut pengarna, säger Annika Creutzer.

Björn Johansson anser inte att mobillånen riskerar att sätta folk i skuld.

Maxgräns

-Vi har en åldersgräns. Du kan inte låna mer än totalt 3000 kronor i månaden och du kan inte ta ett nytt lån förrän du betalt tillbaka det förra. Vi bidrar inte till någon skuldfälla.

Annika Creutzer:

-Först och främst ska man fråga sig vad man ska ha pengarna till så snabbt. Sedan försöka utöka krediten på sitt lönekonto. Får man inte låna hos sin bank finns det ju en anledning till det.

Alternativ:

...och här är villkoren

Erik Gustafsson