”Det är total förödelse”

1 av 3
MONSTERSTORMEN SLÅR TILL I Cairns var förödelsen total i natt, trots att cyklonen Larry ännu inte slagit till mot staden med sin fulla styrka. En representant för sex sjukhus i det drabbade området rapporterade till Aftonbladet i natt att flera skadade personer hade förts till sjukhusen.
NYHETER

I 290 kilometer i timmen dundrade cyklonen Larry i natt in över Australiens östkust.

Hundratals svenskar finns i området.

-Det är total förödelse här, säger Martin Bengtsson i Cairns.

Personer i området vittnade om skador "som efter en atombomb" med träd som slitits upp med rötterna och sönderblåsta hus.

Tidigt i morse fanns rapporter om att ett tjugotal personer skadats av cyklonen. Flera saknas efter ovädrets härjningar.

Staden Innisfail, söder om Cairns, drabbades hårdast.

Sjuksköterskan Lesley Harris på Innisfail Hospital berättar för Aftonbladet om stora problem med ambulanstransporterna på de stormdrabbade vägarna.

-Förstörelsen är enorm. Vi har aldrig varit med om något liknande. Cyklonen har en enorm förstörelsekraft, säger hon.

50000 invånare var utan ström och sjukhuset tvingades starta sina nödgeneratorer och hoppades att det överbelastade telenätet skulle hålla för alla inkommande samtal.

De svenskar i området som är organiserade i nätverk uppskattar att det finns mellan 300 och 400 svenskar här.

-Det ligger nedfallna träd överallt över vägarna och tak har blåst av husen, berättar Martin Bengtsson från Tyresö, som befinner sig i Cairns.

Brutala vindar

-Vindarna är brutala, säger Niklas Lundgren, som tog skydd inomhus tillsammans med två svenska studiekamrater från James Cook-universitetet i Townsville.

Ovädret klassades först som en kategori 5-cyklon, vilken är den högsta kategorisering som finns. När den gick in över land sänktes den till en fyra.

Värre än Katrina

Det är den värsta stormen som drabbat Australien i modern tid och beskrivs som kraftigare än orkanen Katrina i New Orleans.

Hela kuststräckan klassades i natt som katastrofområde.

Tidigare artiklar:

Olle Castelius, Claes Petersson