Ny starkare cyklon hotar Australiens kust

”Krokodiler och ormar kommer upp ur avloppen när de översvämmas”

1 av 5 | Foto: Scanpix/EPA
Rasade in Skolsalarna i en skola i Innisfail ligger oskyddade sedan cyklonen Larry dragit med sig taket.
NYHETER

Hundratals svenskar befinner sig ännu i det område i nordöstra Australien där rekordcyklonen Larrys rasar – nu är en ännu kraftigare cyklon på väg mot samma område.

Samtidigt varnar katastrofpersonalen att ormar och krokodiler är på väg upp ur avloppen.

- Det låter väldigt obehagligt. Vi är fast här, säger svenska Tove som tvingades fly undan den första orkanen.

Cyklonen Larry slog med full styrka in mot Australiens nordöstra kust tidigt på morgonen lokal tid.

Larry är hittills den värsta cyklon som drabbat Australien i modern tid och beskrivs som kraftigare än orkanen Katrina i USA.

Taken slets av många byggnader och över 50 000 blev utan ström.

Städerna Cairns och Townsville drabbades hårdast.

Flera hundra svenskar

På plats fanns flera hundra svenskar.

Många av dem riskerar nu bli fångar i en ny tropisk storm som är starkare än den första.

Enligt den australiska väderlekstjänsten bygger en ny cyklon, med namnet Wati, upp sig utanför Australiens nordöstra kust.

Svenska Tove Jacobson Gasslander, 19, befinner sig på ett vandrarhem i staden Townsville. Dit tvingades hon och kompisarna fly när Larry hotade dra in över deras semesterort Magnetic Island.

"Vi är fast"

- Vi är fast här i Townsville. Det har regnat med stor styrka hela dagen och vägarna är översvämmade. Det går inga bussar.

Svenskarna hoppas nu kunna ta sig ut innan cyklonen Wati når den australiska östkusten.

- Jag har hört att det ska komma en till storm. Man vill inte vara kvar här och oroa sig för att det ska blåsa in fönster och sådant. Vi hoppas kunna åka i övermorgon om vägarna är öppna, säger Tove Jacobson Gasslander.

Mattias Ivdal från Göteborg och flickvännen Frida Bartlett, båda 23, befann sig strax utanför Cairns när cyklonen slog till.

- Vindstyrkan var otroligt stark och slog sönder allt i sin väg. Träden låg nästan vågräta. Ett tag såg man inte marken eftersom det låg grenar på hela vägen upp till huset. Vi har varit fast här. Men vi hade bunkrat upp med en massa konserver. Det var en och en halv timmes kö i mataffärerna, berättar Mattias Ivdal.

Dödliga djur

Nu fruktar man nya hot.

Peter Rekers, talesman för statens katastrofcenter i Australien, uppmanar de boende i området att se upp för de dödliga djur som jagats fram i stormen.

- Akta er för ormar och krokodiler som kommer upp ur översvämmade avlopp. Håll barnen borta från dessa områden, säger han till AP.

Tidigare artiklar:

Håkan Isaksson