Marinkårssoldater löpte amok i irakisk stad

Misstänks för mord på civila män, kvinnor och barn

Foto: AP
Amerikanska militärer i Haditha. OBS! Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
NYHETER

Den amerikanska armén i Irak undersöker anklagelser mot ett förband ur marinkåren om mord på 15 civila nära staden Haditha i november förra året.

Händelsen relateras i det nummer av tidskriften Time som ägnas treårsdagen av inledningen av kriget.

Den 19 november 2005 körde en militärkonvoj förbi en by i västra Irak. Ett fordon utsattes för attentat genom en sprängladdning vid vägkanten varvid en soldat, Miguel Terrazas från Texas, dödades.

I en rapport avgiven dagen därpå påstod hans kamrater att de hamnat i en eldstrid och att civila irakier dödats av angripande irakiska upprorsmän och möjligen av amerikanska kulor.

Kvinnor och barn bland de döda

Men småningom har en annan bild växt fram. Terrazas vänner tycks ha rusat in i byn och dödat 15 civila i deras hem. Sju kvinnor och tre barn fanns bland de döda.

Om anklagelserna är riktiga handlar de om det värsta exemplet hittills på att amerikanska soldater medvetet dödat irakiska civila, säger organisationer för de mänskliga rättigheterna (MR), som själva har undersökt händelsen.

Den undersökning som militären genomfört visar att de 15 civila byborna dödades av marinkårssoldaterna och inte av upprorsmän. Men det är inte klart om soldaterna medvetet dödade civila, heter det.

MR-organisationerna pekar på att soldaterna ljög om händelsen.

Läs också:

TT

ARTIKELN HANDLAR OM