Fågelviruset har kommit till Stockholm

Två svanar bar på den farliga smittan

Foto: Anders wiklund/Scanpix
Den farliga formen av fågelviruset har nått huvudstaden. Två smittade svanar har hittats vid Skeppsholmen och i Nybroviken.
NYHETER

Det aggressiva formen av fågelinfluensan har nått Stockholm.

Två smittade svanar har hittats mitt i huvudstaden.

Nu inrättas skydds- och övervakningszoner kring området.

Karta: PATRIK LINDVALL

Provsvar från Statens veterinärmedicinska anstalt visar att fågelinfluensan nu nått huvudstaden.

De smittade svanarna hittades vid Skeppsholmen och i Nybroviken, mitt i Stockholm.

Precis som tidigare kommer en skyddszon med en radie av tre kilometer och en övervakningszon om 10 kilometer att inrättas kring fyndplatserna. Zonerna är till för att hindra att smittan sprids vidare till tamfåglar. I Stockholm är den risken liten, säger Susanne Sternberg Lewerin, laboratorieveterinär på SVA, till TT.

De tamhöns som finns på Skansen hålls inomhus. Dessutom har alla Skansens fåglar vaccinerats.

Men på 4H-gården Stora Skuggan på Djurgården tar man det säkra före det osäkra och gör sig nu av med alla tamfåglar, skriver DN.se. Man uppmanar också andra medlemsgårdar att göra samma sak. Orsaken är alla barn som kommer på besök.

Inga avspärrningar

I området där de smittade svanarna hittades kommer människor inte att påverkas.

– Det blir inget smittförklarat område med avspärrningar eftersom fåglarna hittades ute i vattnet, säger Jordbruksverkets insatschef Håkan Henrikson, till aftonbladet.se.

Hur har smittan kunnat nå centrala Stockholm?

– Det verkar finnas en viss mängd av det här i hela Östersjön. Fågelinfluensan har ju hittats från Blekinge och ända upp till Oxelösund.

Ska katt och hundägare känna sig oroliga?

– Det kommer inte att bli några särskilda restriktioner för dem. Men det är olämpligt att de har kontakt med döda fåglar.

Hittills har den aggressiva formen av fågelinfluensan konstaterats i Oskarshamn, Karlskrona, Oxelösund, i Torhamn och på Gotland.

I helgen avlivades runt 700 vildfåglar i ett hägn utanför Oskarshamn efter att smittan upptäckts hos en gräsand i hägnet.

Tidigare artiklar:

38 fåglar smittade av aggressiv fågelinfluensa

Johanna Melén