Ny lag ska stoppa sexhandeln på nätet

Bodström: "Jag har bett Riksåklagaren att titta på det här"

NYHETER

Det kan bli straffbart att ragga unga kvinnor på internet. Det säger i dag justitieminister Thomas Bodström, till aftonbladet.se.

Han vill också komma åt de sajtägare som medvetet förmedlar kontakter mellan sexköpare och säljare.

Foto: Andeas bardell
Justitieminister Thomas Bodström vill ha en lag som gör det straffbart att uppmuntra unga kvinnor att förmedlar sexuella tjänster via internet.

I kvällens "Drevet" i TV 4 visas hur unga kvinnor lever på att sälja egna sexscener till kunder på nätet. Scener som enkelt spelas in live via en webbkamera och som köparen samtidigt tittar på i sin dator.

I framtiden kan det bli olagligt.

– Vi arbetar just nu med det som är så kallad "grooming" - alltså att man uppmuntrar människor på olika sätt och försöker få kontakt med dem, säger Bodström, till aftonbladet.se.

Han har gett riksåklagaren i uppdrag att titta närmare på hur en sådan lag skulle kunna utformas.

Utnyttjas sexuellt

Det är inte ovanligt att den ofarliga kontakten över nätet slutar med övergrepp i verkligheten.

"Jessica", 21, som livnär sig på att sälja sexshower på internet berättar i "Drevet" att kunder ofta ber om att få träffa henne på riktigt.

Och i Malmö pågår just nu en rättegång mot en man som misstänks ha lockat till sig tonårsflickor på det här sättet. När de sedan har träffats ska han ha utnyttjat dem sexuellt.

Ny typ av brottslighet

Thomas Bodström håller med om att ny teknik skapar ny typ av brottslighet som det är svårt att få kontroll över. Brottslighet som inte bara går att bemöta med lagstiftning.

– Det handlar också om information och om att arbeta förebyggande. Samtidigt måste vi också följa efter och ge polis och åklagare verktyg för att komma åt den här brottsligheten.

Förutom att stoppa sexköparna vill Bodström även komma åt de personer som äger sajterna där olagliga tjänsterna förmedlas.

– I vissa fall kan man säga att de här personerna fungerar som hallickar.

Johanna Melén