Tusentals firade det nya året

1 av 3 | Foto: lotte fernvall
Özz Nûjen firar kurdernas nyår i morgon den 21 mars.
NYHETER

Just nu firas det nya året in över hela Sverige.

Tusentals iranier, afghaner, tadzjiker, kurder, azerier och somalier hoppar över eldar och önskar varandra Gott nytt år.

Eller, Newroza we piroz be!, som kurderna säger.

Hur firar du Nowroz?

– Jag firar det i morgon, den 21 mars. Då är det också kurdernas nationaldag. Det är ganska roligt eftersom kurderna inte har något land, säger komikern och skådespelaren Özz Nûjen.

– Man firar det genom att träffa släkt och vänner. En del skjuter upp raketer. Vi gör det inte. Det är ju svårt att få tag på i Sverige vid den här tiden. Och så hoppar vi över eldar. Man hoppar över det år som har gått. Nowroz, eller Newroz som kurderna säger, betyder Ny dag.

Kommer du att hoppa över någon eld?

– Jag kommer hoppa över den största elden i mitt liv - min flickvän.

– Jag firar ibland, men inte så himla mycket. Jag är inte så mycket för högtider, säger författaren och journalisten Mustafa Can, som ursprungligen kommer från turkiska Kurdistan.

– Där jag kommer ifrån har det varit förbjudet att fira Newroz. Där har militären slagit ned de som firar.

Skolminister Ibrahim Baylan firade Nowroz redan förra veckan genom att inviga Eldfesten på Heden i Göteborg. Eldfesten utgör startskottet för nyårsfirandet.

– Det är oerhört många i Sverige som firar. Bara där jag var hade minst 5 000 personer kommit, trots att det var flera minusgrader.

Borde vi uppmärksamma andra kulturers högtider mer i Sverige?

– Ja, det skulle göra att fler som invandrat hit skulle känna sig sedda. Inte minst i skolorna skulle man kunna ge större möjligheter till att fira olika högtider.

Kan du tänka dig andra lov än bara traditionella svenska?

– Jag tycker det skulle vara möjligt att få någon eller några dagar ledigt om det behövs för att kunna fira.

Johanna Melén