De trängs - från två håll

Flodvågen och hemsidan kan fälla Persson

Foto: GUNNAR SEIJBOLD
GÖMMER SIG FRÅN FRÅGOR Sent i natt lyste det i statsminister Göran Perssons tjänsterum i Rosenbad. Han vägrade i går att kommentera stormen kring Laila Freivalds eller säga om han har fortsatt förtroende för henne. Först i dag på förmiddagen väntas han ge intervjuer vid en pressträff i riksdagen.
NYHETER

Marken skakar under fötterna på Laila Freivalds och Göran Persson.

De trängs från två håll - flodvågen och den stängda hemsidan.

Det var mycket länge sedan som regeringen satt så illa till som den gör nu.

Foto: PRESSENS BILD
En förtroendeomröstning i KU handlar inte bara om Freivalds, utan om hela regeringen, enligt Persson.

Göran Persson och hans utrikesminister Laila Freivalds sitter i en kniptång.

Den ena käften består av riksdagens granskning av flodvågskatastrofen. Den andra av justitiekanslerns, JK, granskning av UD:s kontakter med webbhotellet Levonline. På deras server arrangerade främlingsfientliga sverigedemokraterna en tävling om den bästa karikatyren av profeten Muhammed.

I båda fallen väntas beslut denna vecka. Och i båda fallen riskerar regeringen att få svidande kritik.

Vi börjar med Muhammedteckningarna, och måste då mentalt förflytta oss tillbaka till skiftet mellan januari och februari, till den så kallade Muhammedkrisen.

Efter nidteckningar av profeten i Jyllands-Posten reste sig den muslimska världen som en man mot Danmark. En omfattande bojkott mot danska företag inleddes och flera ambassader attackerades.

Kontaktade webbhotellet

I det läget startade sverigedemokraternas nättidning SD-kuriren sin teckningstävling. På UD fick man givetvis skrämselhicka. Ambassaden i Damaskus hade redan förstörts. Teckningstävlingen gjorde ont värre.

Men UD vände sig inte till sverigedemokraterna. I stället kontaktade en av Laila Freivalds närmaste medarbetare webbhotellet, för att upplysa om tävlingens risker.

Det är att gå över ån efter vatten. Eller ett försök att dölja att man vill stoppa den fria opinionsbildningen.

För hur illa man än tycker om teckningstävlingen, och vilka konsekvenser man än tror att den får, så är yttrandefriheten skyddad i grundlagen. Det är ingenting som UD får, eller ska, tafsa på. Där ska de hålla sig väldigt, väldigt lugna.

I slutet av veckan väntas JK komma med sitt beslut: lagvidrigt eller inte?

Kritik på torsdag

Kniptångens andra käft består av riksdagens granskning av vad regeringen gjorde efter flodvågskatastrofen för snart 15 månader sedan.

På torsdag ska konstitutionsutskottet, KU, vara klara. Det står redan klart (se nyhetsartikel) att Laila Freivalds, Göran Persson och vårdminister Ylva Johansson får kritik.

Men det stannar inte där. Fem partier deklarerade i går att de står fast vid att Laila Freivalds ska avgå. Utrikesministern har alltså en majoritet av riksdagen emot sig.

Misstroendeomröstning?

JK:s kritik, om det blir någon, kan förstärka intrycket av att

Laila Freivalds inte håller måttet.

KU:s kritik kan leda till en misstroendeomröstning om hennes framtid i riksdagen.

Men Göran Persson har gjort klart att en sådan omröstning inte bara handlar om Laila Freivalds. Utan också om honom själv - och resten av regeringen.

- Då är det också mot mig en misstroendeförklaring bör riktas, inte mot enskilda statsråd.

Sent i går kväll lyste lamporna i Rosenbad. Göran Persson slåss för sin överlevnad.

Lena Mellin