Freivalds första ministern att avgå två gånger

Missarna som ledde till hennes fall

1 av 3 | Foto: MATTIAS CARLSSOn
PÅ TEATERN På annandagen 2004 svepte tsunamin i över stränderna i Thailand, Sri Lanka och Indonesien. Samma kväll valde utrikesminister Laila Freivalds att gå på - teater.
NYHETER

(AFTONBLADET)

Nu avgår Laila Freivalds – för andra gången.

Efter alla klavertrampen var opinionen mot henne för stark.

Här är Freivalds offentliga missar och skandaler.

Efter att det på måndagen avslöjades att utrikes minister Laila Freivalds ljugit om sin kännedom kring UD:s beslut att stänga delar av Sverigedemokraternas hemsida sedan de publicerat Muhammedkarikatyrer blev trycket för hårt.

I dag avgår hon.

Men det är inte första gången.

Redan 2000 avslöjade Aftonbladet att utrikesministern skulle köpa loss sin bostadsrätt trots att hon själv stött ett lagförslag som skulle hindra detta.

Den politiska oppositionen har flera gånger krävt hennes avgång men trots detta har hon suttit kvar på utrikesministerposten – till i dag.

Här är missarna som ledde till Freivalds fall:

Augusti 2000: Freivalds lämnade in sin avskedsansökan för första gången. Detta efter Aftonbladet avslöjat att Laila Freivalds skulle köpa loss sin lägenhet när den allmännyttiga hyresfastigheten skulle omvandlas till bostadsrätter. Bara ett år tidigare stod hon bakom ett lagförslag som skulle omvandla hyresfastigheter till bostadsrätter. Hon hävdade att hon varit mot omvandlingen men avslöjades sedan ha röstat ja till beslutet.

December 2004: Dagarna efter katastrofen avslöjades att Freivalds på katastrofdagen gick på teater i stället för att arbeta. Detta trots att fler larm kom om flodvågen redan på annandags morgon och tusentals drabbade svenskar skrek efter hjälp.

Februari 2005: Utrikesminister Laila Freivalds erkänner i en intervju att hon inte visste vad det populära svenskresemålet Phuket var. Trots att runt 200 000 svenskar reser till Thailand varje år sade sade utrikesministern ”Jag har absolut ingen aning om det”.

21 mars 2006: Det avslöjas att Laila Freivalds diskuterat med UD-tjänstemannen Stefan Amér om att stänga ner delar av Sverigedemokraternas hemsida som innehöll Muhammedkarikatyrer. Detta trots att hon tidigare hävdat att hon inte känt till denna åtgärd och lagt skulden på Amér.

Håkan Isaksson