”Hon hade inget val”

Lena Mellin: Freivalds sista år en lång pina

NYHETER

(AFTONBLADET)

Laila Freivalds hade inget annat val.

Hon borde ha lämnat redan efter flodvågskatastrofen.

Nu blev hennes sista år vid makten en enda lång pina.

Laila Freivalds är en kompetent person, en människa som tar sitt uppdrag på djupaste allvar.

Men hon saknar den fingertoppskänsla som krävs för ett så utpräglat politiskt jobb som utrikesministerns. Det var en så allvarlig brist att hon hamnat i det ena blåsvädret efter det andra under sina 2,5 år som utrikesminister.

Det var i går eftermiddag, under en presskonferens i samband med utrikesministermöte i Bryssel, som det gick upp för Laila Freivalds att hennes tid var ute. Ingen frågade om situationen i Vitryssland, ingen brydde sig om EU:s agerande i Mellanöstern. Alla var intresserade av sverigedemokraternas släckta hemsida och utrikesministerns eventuella brott mot grundlagen.

Enda slutsatsen

Laila Freivalds hade helt enkelt svårt att agera som utrikesminister. Alltså drog hon den enda rimliga slutsatsen, hon måste gå.

Till formen var Laila Freivalds avgång frivillig. Men i själva verket har den tvingats fram av flera olika granskningar som kommer att hamna i regeringens knä den här veckan eller nästa.

Den första är riksdagens granskning av regeringens handlanden efter flodvågskatastrofen. I slutet av veckans väntas konstitutionsutskottet, KU, kritisera både Laila Freivalds, Göran Persson och vårdminister Ylva Johansson.

Kritiken hade sannolikt lett till ett misstroendevotum i riksdagen riktat mot utrikesministern. Nu räddar hennes avgång regeringen och Göran Persson från den nesan.

Grundlagsbrott?

Men i slutet av den här veckan kommer också justitiekanslern, JK, med ett utlåtande om stängningen av sverigedemokraternas hemsida.

Sidan fanns på webbhotellet Levonlines server och släcktes sedan en av Freivalds närmaste medarbetare Stefan Amér – och säkerhetspolisen – varit i kontakt med webbhotellet.

Det kan vara ett brott mot grundlagen. På torsdag eller fredag får veta om tryckfrihetens övervakare JK anser det.

”En lång pina”

Det har funnits ett starkt önskemål från regeringen att ”inte låta media styra”. För Laila Freivalds del innebar det att hon inte avgick efter regeringens misslyckade hantering av flodvågskatastrofren julen 2004. Stoiskt skulle hon sitta kvar tills alla granskningar var klara.

Nu höll hon inte loppet ut. Men för Laila Freivalds själv hade det varit bättre om regeringen tagit konsekvenserna och låtit henne gå redan då.

Nu blev Laila Freivalds sista år vid makten en enda lång pina. Ett sorgligt slut för en plikttrogen människa med stark integritet.

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM