– Alla har varit med om det

Pablo Diaz får höra att han är opålitlig

NYHETER

Har man invandrarbakgrund är det i regel svårare att få jobb.

Pablo Diaz sökte jobb i två år utan resultat.

Sen var han med i tv-programmet Malmvägen – och fick jobb som målare.

När han var 17 år hoppade Pablo Diaz av skolan. Sen blev han arbetslös.

– Jag sökte jobb på egen hand i två år. Jag kunde ju inte bara sitta på mitt arsle. Jag skickade säkert 200 ansökningar men fick inget jobb. Det kändes hopplöst, säger Pablo Diaz.

Var med i tv

Efter att han varit med i tv-programmet Malmvägen där flera arbetslösa ungdomar fick jobb med att renovera en lokal på Malmvägen i Sollentuna har han fått jobb som målare.

– Äntligen, förut kunde jag bara få svartjobb som städare och alla vet ju hur dåligt betalt det är. Det var hantverkarna i tv-programmet som fixade jobbet åt mig, säger Pablo.

Han tror att diskriminering mot invandrare förekommer.

– Ja, det har nog alla varit med om någon gång. En gång sökte jag och en svensk kompis samma jobb som kassabiträde i en butik. Jag hade lite erfarenhet, men det hade inte min kompis. Trots det så fick han jobbet och inte jag, säger Pablo Diaz.

Svårt bryta normen

Ulrika Vedin på Handelsanställdas förbund menar att just det här utestängandet från arbetsmarknaden är det största diskrimineringsproblemet.

– Det är svårare att komma åt rekryteringsprocessen. Har man väl fått ett jobb finns det lagar som ska skydda, säger hon.

Att unga, personer med utländsk bakgrund och kvinnor i högre grad har osäkra anställningsförhållanden och visstidsanställningar beror på den övergripande synen att vita, heterosexuella män är den ultimata arbetskraften.

– Det finns en myt som säger att en vit man är mest produktiv - vilket naturligtvis inte är sant, säger Ulrika Vedin.

”Chilenare har dåligt rykte”

Pablo Diaz tror att det handlar om rädsla för saker man inte känner till. Han möter fördomar ute på arbetsplatser hela tiden.

– När jag jobbar som målare möter jag många hantverkare ute på jobb. En gång var det en snickare som frågade: ”Är du från Chile?” och jag svarade ”Ja, mina föräldrar är från Chile, vaddådå?”

– Då sa han att chilenare har dåligt rykte, röker brass och snor grejer och nu skulle han minsann hålla extra koll på sina verktyg när jag var där. Sen skrattade han.

Hur kändes det?

– Jag undrade vad han menade med det. Skämtade han eller?

Diskriminering förekommer

Läs mer

Karin Abrahamsson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM