Dagens äldre sätter sprätt på arvet

Kim Anderzon, 63: "Vi kan njuta bättre"

Foto: Börje Thuresson
– Vi är den första äldre generationen som kan njuta, säger skådespelerskan Kim Anderzon, 63.
NYHETER

Glöm arvet efter mormor – dagens äldre vill spendera pengarna innan de dör.

Skandiabankens Seniorbarometer 2006 visar att allt fler äldre hellre lägger pengarna på nöjen än sparar till barn och barnbarn.

– Vi är den första äldre generationen kan njuta, säger skådespelerskan Kim Anderzon, 63.

Få äldre sparar nuförtiden till barn och barnbarn. I stället går sparpengarna till resor, nöjen och till att leva gott.

Allt fler av de äldre hushållen har ett sparkapital på mellan 250000 och 1 miljon kronor. Det visar Skandiabankens Seniorbarometer 2006.

"Vi har större tillgångar"

– De äldre sparar för att ha glädje av pengarna snarare än av oro inför framtida pension eller sjukdom, konstaterar Annika Creutzer, privatekonom på Skandiabanken.

– Vi är väl den första äldre generationen som lever längre och har större tillgångar samt kunskap om vikten av att njuta och försöka ha ett bra liv, säger skådespelaren Kim Anderzon, 63.

Äldre reser oftare

I Seniorbarometern har 1000 personer från 55 år och uppåt svarat på frågor om sitt sparande. Redan i förra årets barometer var resor det största enskilda sparmålet och intresset har ökat ännu mer i år.

– Jag försöker helst använda pengarna medan jag lever. Vi lägger pengarna på att resa med hela familjen på sex personer. Vi åker till olika storstäder som New York eller Paris – och förra påsken var vi i Rom på kulturresa med shopping och nöje, säger Kim Anderzon.

Rider varje dag

Hon väljer, som många andra av dagens äldre, en aktiv fritid.

– Jag är själv helt passionerad i islandshästar och har nio stycken. Nu rider jag varje dag. Det är min stora barndomshobby som jag under senare år kunnat njuta av – när jag var yngre hade jag inte råd.

Enligt undersökningen är ”oförutsedda utgifter” och ”renovering och förbättringar av bostaden” några av de vanligaste anledningarna till sparande.

Håkan Isaksson