”Fick hon sparken?”

Svenska bloggar om utrikesministerns avgång

NYHETER

Bloggar på såväl höger- som vänsterkanten skriver i dag om utrikesminister Laila Freivalds avgång.

De flesta är överens om att det var ett riktigt beslut.

– Laila hade blivit en sådan belastning att ingen annan utväg fanns för Göran Persson, skriver Mikael Zillén.

”Att företrädare för svenska folket inte kan tala som vi andra, att ja är ja och nej är nej, det är en sak. Det allvarligaste är ändå sakfrågan: företrädare för svenska regeringen har varit med och påverkat publicering, det är att tassa i gränsmarkerna till censur,” skriver Rosemari Södergren på Kulturbloggen.

”Vår yttrandefrihet och tryckfrihet bygger inte på att informationen där den publiceras ska vara behaglig. Tvärtom.” skriver Magnus Ljungkvist. Han tycker Laila Freivalds avgick på goda grunder.

”Det enda rimliga”

Jonas Morian, ordförande i Socialdemokratiska pressföreningen, menar att Freivalds avgång var det enda rimliga efter skandalen med nedstängningen av Sverigedemokraternas webbsajt. ”...fullständigt ohållbar blev situationen när det i en yemenitisk tidning berättats att hon i ett brev till Abu Baker Al-Qirbi, landets utrikesminister, uppgett att det var den svenska regeringen som stängt ned Sverigedemokraternas sajt”, skriver han.

De flesta bloggare tycker alltså att det är riktigt av Laila Freivalds att avgå.

Men Erik Åkerlund på bloggen Nutiden håller inte med.

”Hennes goda inflytande på landets utveckling hade behövts några år till. Kanske hade hon rent av kunna få ordning på den korrumperade klick som omger rikets statsminister”, skriver han.

Även liberalen Magnus Andersson beklagar Freivalds avgång, men av en helt annan anledning. ”Det är synd att Laila avgår, hon har trots allt varit en av Alliansens största tillgångar”, skriver han.

Spekulationer

Flera bloggar spekulerar i om Freivalds gick frivilligt eller om hon fick sparken. Så här skriver till exempel Mikael Zillén: ”Oavsett vad som sades på presskonferensen så är det högst sannolikt att Laila fick sparken.

Laila hade blivit en sådan belastning att ingen annan utväg fanns för Göran Persson, till detta kan läggas att nu slipper socialdemokraterna att gå igenom ett förödande misstroendevotum.”

”K-G Bergström var inte så lite ironisk när han sa att Freivalds fått "hjälp" med sitt beslut att avgå. För till slut fanns ju ingen annan utväg”, skriver Monica Rolfner på bloggen Mitt Aktuellt.

Negativt inför valet?

Bloggaren Jinge kallar utnämnandet av Ringholm för ”nödlösningarnas nödlösning”. Han skriver vidare: ”Att Freivalds misskött sitt uppdrag råder det knappast något tvivel om idag, samtidigt måste jag beklaga det inträffade.

Jag har träffat Laila Freivalds personligen och vet att hon är en alldeles utmärkt jurist och ämbetsman. Men att vara en duktig jurist innebär inte att man är lämplig att vara minister.”

Moderaten Tobias Billström tror Freivalds avgång är negativ för socialdemokratin inför valet: ”Att tvingas göra sig av med sin utrikesminister under ett valår är en svår förlust för den socialdemokratiska regeringen och ett uppenbart nederlag för statsministern.”

Carin Jämtin populär

Några har redan börjat spekulera kring vem som kan bli Freivalds efterträdare på utrikesministerposten. Carin Jämtin är populär i socialdemokratiska kretsar.

”Carin Jämtin borde redan nu bli utrikesminister. Hon har starkt förtroende i partiet, i medierna och inom UD”, skriver Aftonbladets Helle Klein. Hon får medhåll av socialdemokraten Claes Nordmark:

”Nu hoppas jag verkligen, verkligen att Persson gör det rätta och väljer att utse biståndsminister Carin Jämtin till utrikesminister. Hon är väldigt kompetent och är en otroligt duktig politiker.”

”Min personliga favorit är Carin Jämtin men också Urban Ahlin. Vi får väl se vem det blir. Man kan aldrig veta hur Göran Persson tänker när han utser ministrar...” skriver socialdemokraten Michael Silkesjöö.

Läs mer

Lotta Holmström