”Det är klart det var en överraskning”

Bosse Ringholm om utnämningen till utrikesminister

NYHETER

Sveriges nya utrikesminister Bosse Ringholm överraskades av den snabba utvecklingen med Freivalds avgång och hans egen utnämning.

– Ja, det är klart att det var en överraskning för mig. Laila Freivalds beslut kom ju sent i går kväll, då hon beslutade att lämna in sin avskedsansökan.

– Beslutet var i och för sig överraskande, men sedan täcker vi ju alltid upp för varandra när någon är borta. På det viset har jag vikarierat både som försvarsminister och finansminister, och på en rad olika poster, säger Ringholm.

Men inte som utrikesminister?

– Nej, det har inte jag gjort.

Vilket uppdrag har du fått?

– Jag ska vara utrikesminister till vidare, helt enkelt.

Sades det något om hur länge detta tills vidare gäller?

– Nej, det är en fråga helt för statsministern, det har jag ingen uppfattning om. Jag är beredd att sitta tills vidare, men jag utgår från att detta är en tillfällig lösning.

Vad står på din agenda som utrikesminister nu?

– Närmast i dag är att vi har Botswanas president på ingång. Han ska äta lunch med kungaparet och jag ska träffa ministrar ur Botswanas regering.

Har du hunnit läsa på?

– Jag håller på med det just nu. Läser Botswanas historia och politik.

Vad betyder det här för regeringen? Det är ju snart val.

– Laila Freivalds egen bedömning var ju att hon hade svårt att fungera som utrikesminister eftersom fokus hela tiden kom på annat än det hon själv ville förmedla. Om regeringen får koncentrera sig på sina huvuduppgifter som handlar om arbete och sysselsättning och att bygga ut välfärden så är det så klart en klar fördel.

Så det här är ett bättre läge än hur det såg ut i går?

– Det vill jag inte göra någon bedömning av. Jag kan bara konstatera att regeringens ambition är att se till att vi kan fullfölja den politik vi har på olika områden.

Läs mer

TT