De kan ta över efter Freivalds

Carin Jämtin favorit bland kandidaterna

1 av 2 | Foto: LARS ROSENGREN
Carin Jämtin
NYHETER

Biståndsminister Carin Jämtin, 41, är storfavorit som ny socialdemokratisk utrikesminister.

En annan het kandidat är den rutinerade doldisen Urban Ahlin.

Biståndsminister Carin Jämtin är sedan tidigare storfavorit på posten som ny utrikesminister efter Laila Freivalds. Det visade en rundringning bland ledande socialdemokrater Aftonbladet genomförde före jul.

Kunnig och populär

Även andra bedömare har pekat ut Jämtin som en trolig efterträdare till Freivalds.

Carin Jämtin anses vara kunnig och är populär bland personalen på departementet. Hon är dessutom relativt ung och kvinna. Nog så viktiga egenskaper i kampen om ministerposten, enligt bedömarna.

Perssons favorit

Mot Jämtin talar det faktum att hon aldrig suttit i riksdagen. Det har däremot doldisen Urban Ahlin, 41. Han har gedigen politisk erfarenhet och är en av Göran Perssons favoritpolitiker. Ahlin är ordförande i riksdagens utrikesutskott och tidigare biträdande partisekreterare.

Andra namn som nämnts i diskussionerna om Freivalds efterträdare är Viola Furubjelke, 59, i dag generalsekreterare för Olof Palmes internationella center, och rutinerade Jan Eliasson, 65, ordförande för FN:s generalförsamling.

En tänkbar outsider är utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky, 54. Han är också relativt ung och hade hyfsad internationell framgång som näringsminister.

Karin Lindblom