Bosse Ringholm: Persson ringde sex på morgonen

NYHETER

Klockan sex i går morse ringde telefonen hos familjen Ringholm i Enskede. Det var Göran Persson som behövde en ny utrikesminister.

– Jag är tacksam för att han inte ringde mitt i natten. Då sover jag, säger Bosse Ringholm.

Foto: Magnus Wennman

Det är en glad, avslappnad men lite utpumpad Bosse Ringholm som träffar Aftonbladet på kvällen efter sin första arbetsdag som utrikesminister.

– Det har varit en spännande dag där jag omedelbart fick ta över en lunch med Botswanas utrikesminister.

– Sedan har jag förberett de utrikesärenden vi ska ta upp på regeringssammanträdet på torsdag.

När fick du jobbet?

– Göran Persson ringde vid sextiden i går morse och berättade att Laila skulle avgå. Han tyckte att jag kunde sköta utrikesfrågorna tills vidare.

Tackade du ja på en gång?

– Ja, jag tänkte att det var rimligt eftersom jag som vice statsminister fått hoppa in lite här och där på olika uppgifter.

Vem berättade du först för om det nya jobbet?

– Min hustru. Hon är luttrad. För sju år sedan ringde jag hem till henne och berättade att jag skulle bli finansminister om två timmar (skratt). Hon är van vid att det är snabba puckar ibland.

Vilka är de viktigaste utrikespolitiska frågorna just nu?

– Det finns flera. FN har nyligen beslutat om reformering av sitt system om mänskliga rättigheter och det behöver följas upp. Vi har hela Mellanösternfrågan, där vi nyss haft ett palestinskt val. Vi har val i Israel inom kort. Och så har vi hela EU-perspektivet.

Är det någon fråga som skrämmer dig?

– Alla är svåra. Konflikten i Mellersta östern har pågått i årtionden. Och det är en extremt bekymmersam situation i Irak där det registreras 20, 30, 40 och ibland 100 döda varenda dag.

Jag har ett utrikespolitiskt nutidstest med några enkla frågor som jag tänkte att du skulle få svara på.

– Det tackar jag nej till. Jag har precis kastats in i den här rollen och kan inte avkrävas detaljkunskaper. Det finns gott om anställda på UD som har de kunskaperna.

Läs mer:

Tidigare artiklar:

Olle Castelius