Sonen tar på sig skulden för mordet på Abbas

Hela familjen misstänks för hedersmord - i dag startade rättegången

NYHETER

Abbas Rezai, 20, brändes med kokande olja i ansiktet - sedan misshandlades och knivhöggs han till döds.

Hans brott: Han ville gifta sig med familjens dotter.

I dag inleds rättegången mot flickans familj som misstänks för mordet.

Foto: Privat
Abbas Rezai.

I dag startade rättegången mot den familj som misstänks för det brutala hedersmordet på Abbas Rezai, 20.

Den 41-årige pappan, den 40-åriga mamman och sonen, 18, ska enligt förundersökningen ha lurat paret till flickans föräldrahem med löften om att de skulle få gifta sig.

När Abbas och flickvännen kom till föräldrarnas bostad – två lägenheter på samma plan – skildes paret åt.

Hölls ner i soffan

Därefter fördes Abbas in i en av lägenheterna där han hölls ner i en soffa medan en av de misstänkta ska ha hällt het matolja i ansiktet på honom.

Kriminaltekniker Roger Magnusson visade under rättegången bilder på den hårt åtgångna kroppen och betonade detaljer som att ett finger nästan huggits av när 20-åringen redan låg ned på golvet. Vidare verkar offrets skjorta ha knäppts upp innan han tillfogas två knivhugg i hjärttrakten. En bit av huvudsvålen är också nästan borthuggen.

– Det hör till bilden i sådana hedersmord att den som dödas ska vanställas så mycket som möjligt, sade kammaråklagare Kjell Yngvesson i rätten i dag.

Han sade att det är vanligt förekommande att man hackar, hugger och använder olja eller frätande medel. Abbas Rezai fick dessutom ett finger avhugget och verkar ha fått flera knivhugg även efter han redan var död.

Kjell Yngvesson gick i sin sakframställan genom de hedersregler som han anser finns i den afghanska kulturen när det gäller hur ungdomar får närma sig varandra i en relation. Kontakt måste alltid ske genom ombud.

Poserade med mordvapnet

Abbas Rezai hittades i familjens lägenhet i Högsby den 18 november, ett par dygn efter mordet.

Då hade de misstänkta åkt till Danmark.

I bostaden fanns en kamera med bilder där sonen i familjen poserar med den kniv som användes för att mörda Abbas.

Men enligt åklagare och polis är detta troligen bevis som ”planterats” för att sonen ska kunna ta på sig hela skulden för mordet.

Kjell Yngvesson berättade i dag att sonen i ett tidigt förhör berättat för polisen att de hade lämnat kniven där för att polisen skulle rikta misstankarna mot honom.

Planerade mordet

Hela familjen anklagas för mord men bara sonen erkänner att han dödat Abbas.

Sonen påstår att det skedde i hastigt mod efter att ett bråk uppstått i lägenheten.

Men kammaråklagaren Kjell Yngvesson menar att alla tre åtalade tillsammans planerat att lura det förlovade paret till lägenheten genom att låtsas att de gillade deras förlovning och godkände bröllop.

Både familjen och den mördade kommer från Afghanistan och enligt åklagaren mördades Abbas för att han kränkt dotterns och familjens heder.

Mamman gömde ansiktet

De åtalade såg under rättegången magra och tärda ut efter månader i häkte. Mamman var klädd i lång kappa och huvudduk och när bilderna på offrets vanställda kropp visades tittade hon ned och gömde ansiktet i handen, skriver TT.

Fadern, liksom sonen i fritidskläder, satt stelt med huvudet på sned och ett allvarligt ansiktsuttryck, medan sonen synbarligen mest aktivt följde förhandlingarna, som mening för mening tolkades till persiska.

Håkan Isaksson