Läkaren städade – Thomas, 4 månader, dog

Tryckte på fel knappar på hjärtmaskinen

NYHETER

En fyra månaders bebis dog på sjukhuset då en läkare öppnade hans hjärtmaskin.

Läkaren som inte tagit reda på hur maskinen fungerade lyfte på locket för att rengöra apparaturen.

- Jag chansade och tryckte på några knappar för att få igång den igen, säger läkaren Simon McGuirk.

Foto: scanpix
Läkaren skulle rengöra Thomas hjärtmaskin. Då stannade den och Thomas dog.

Fyra månader gamla Thomas Smith hade drabbats av en hjärtattack och var kopplad till en livsuppehållande hjärtmaskin på Birmingham Children's Hospital när sjukhusets läkare Simon McGuirk av misstag tog hans liv.

Enligt läkaren själv var det när han lyfte på locket till hjärtmaskinen för att städa ur den som den plötsligt slogs av.

Thomas Smiths mamma Lisa Weale berättade att läkaren kallade på hjälp men ingen på avdelningen visste hur de skulle få igång maskinen igen.

Var inte kvalificerad

När de till slut lyckades aktivera den livsuppehållande utrustningen var den inställd i omvänt läge och började pumpa syresatt blod in i bebisens kropp.

Mamman sade att hon fått veta att den tjänstgörande läkaren inte var kvalificerad för att sköta hjärtmaskinen – och att sjukhuset inte hade resurser nog att kunna garantera att det alltid skulle finnas personal som hade tillräckliga kunskaper om apparaturen.

– Doktorn skulle inte ha lyft på locket till bypass-maskinen. Han visste inte hur man skulle använda den, och det gjorde inte de andra heller, säger Lisa Weale till Daily Mail.

"Famlade i mörkret"

Doktor Simon McGuirk säger själv att han endast fått en snabb genomgång om hur den livsuppehållande maskinen fungerar.

Han berättar också att han ringde en kollega som hade tränats att sköta maskinen. Då fick han veta att kan skulle trycka på två knappar samtidigt för att starta om maskinen.

Men kollegan visste inte vilken färg det var på knapparna.

Då gjorde doktor McGuirk det ödesdigra misstaget – han tryckte på på de blå knapparna i stället för de brandgula knapparna.

– Jag gjorde det i hast och kunde ha tagit mer tid på mig. Jag famlade i mörkret. Det var 50 procents chans att lyckas, säger Simon McGuirk, till Daily Mail.

Håkan Isaksson