”Höjde hennes veckopeng i utbyte mot att hon slutade röka”

Föräldrar och barn om hur de får sin vilja igenom

NYHETER

Som förälder eller barn finns det många sätt att få sin vilja igenom. Aftonbladets nätläsare skriver om belöningssystem, hot och hårda tag.

Det är speciellt frågan om städning och hushållsarbete som engagerar.

Många föräldrar skriver om hur de får sina barn att hålla ordning på sina prylar och hjälpa till i hemmet.

Tatti tar fram stora plastsäcken om det inte är någon som lyssnar och städar upp efter sig: ”Om du själv inte har användning för sakerna... ta en stor svart påse och iväg till soporna!”

MAMMA skriver att man inte ska skämma bort sina barn. Att det är viktigt att låta dem städa sina rum, diska och dammsuga: ”Lär man dom tidigt så kommer dom garanterat att klara sig i livet och bli självständiga individer”.

Belöning och beröm

Ture tror varken på hot eller straff: ”Min 13-åriga dotter hade blivit lurad av kompisar att röka. Jag höjde hennes veckopeng från 150 till 200 kronor i utbyte mot att hon slutade att röka. Det har fungerat”.

MammaMiiia skriver att det är viktigt att umgås med sina barn. Och att man ska ge beröm istället för allt för mycket negativ kritik: ”Visa att vi alla måste hjälpas åt för att klara vardagen med jobb och skola, då fungerar allt precis som det ska”.

Ge upp

GG är betydligt mer luttrad och skriver att det inte finns något som hjälper för att få dottern och sonen att städa: ”Går inte att få dom göra detta, helt omöjligt, finns inga argument som biter eller belöningar för den delen, inga hot heller. Ska det bli städat där, är det till att göra det själv”.

Får som jag vill

Syster skriver att hon nästan alltid får som hon vill: ”Genom att jag tror på och står upp för mig själv. Det är viktig att vara saklig också. Fast det klart ibland så ger jag med mig!”

Birgitta Wilén