Göran Persson svarar på läsarnas frågor

Statsministern firar tio år vid makten: ”Mycket jag skulle vilja ha gjort annorlunda”

Göran Persson chattade på onsdagen med Aftonbladets läsare.
NYHETER

Statsminister Göran Persson har styrt Sverige i tio års tid.

Med anledning av det hade aftonbladet.se:s läsare i dag möjligheten att chatta och ställa sina frågor direkt till statsministern.

Här är frågorna – och svaren.

Gustaf Göthberg säger: Hej Göran. Om du kunde ändra något du har gjort, vad skulle det då vara? Mvh Gustaf Göthberg. PS: Kan du skicka tre autografer, Aftonbladet har adressen? Jag har mejlat och frågat innan men då har det inte kommit fram.

   Göran Persson säger: Svår fråga. Det är mycket jag skulle vilja gjort annorlunda, men de var beslut jag var tvungen att ta. Inga roliga beslut men nödvändiga, till exempel vid budgetsaneringarna.

Oscar säger: Hej Göran!

Vad är din åsikt nu med facit i hand, borde inte Laila Freivalds avgått direkt

Efter flodvågskatastrofen?

   Göran Persson säger: Nej det tycker jag inte. Hon fick kanske kritik, men jag tycker inte hon borde avgått med tnke på den frågan.

JOAKIM W säger: Vem kommer bli utrikersminister?

   Göran Persson säger: Det vet inte ens jag idag. Jag är inne i den processen och det tar ytterligare tid innan det är klart.

Moderat säger: Hej Göran, Socialdemokraterna har ju minskat i popularitet bland den svenska befolkningen på senaste, tror du att detta har något att göra med den senaste tidens "skandaler" inom det socialdemokratiska partiet eller har det någon annan förklaring? Helt ärligt vad tror du socialdemokraternas chanser är inför valet? Det verkar ju inte bli en lika övertygande seger om det ens blir en seger som i det tidigare valet.

   Göran Persson säger: Jag tror nog som moderaten att det blir en socialdemokratisk seger. Om man föjer opinionsundersökningarna den senaste tiden så har vi gått framåt. Jag tror inte svenska folket lägger så stor vikt vid det moderaten kallar skandaler.

Sarah säger: Hej Göran Persson! Jag har en fråga; Hur har du tänkt att förbättra utlännigarnas situation i Sverige? De får inga jobb, bor oftast i dåliga områden och de flesta invandrare bor i förorten. Det finns även många rasister i Sverige som är väldigt otrevliga mot invandrare. De ger dom inte jobb, dåligare betyg i skolan. Hur har ni tänkt att förbättra detta, om ni ska göra det överhuvudtaget?

   Göran Persson säger: Det ska vi göra, för de vuxna är det jobb och de får också fler jobb nu. Och för barnen är det i skolan det gäller. Där satsar vi nu på de skolor som har mest problem. Vi måste också skärpa kampen mot diskriminering av alla de slag.

Dannne säger: Hej Göran! Vad är det viktigaste du åstadkommit under din tid som statsminister hittills?

   Göran Persson säger: Hej Danne. Tio år som statsminister är lång tid. Jag har varit med om många beslut, stora som små. Miljön och toleransfrågorna är några av de frågor som jag har drivit och känner stolthet över. Det handlar om vilket Sverige vi lämnar efter oss. Men självklart har det också varit viktigt med ekonomin. Att jag som både finansminister och sedan statsminister var med och såg till att Sverige kom på fötter igen ekonomiskt.

Maria säger: Hej, var ser du dig själv om 10 år?

   Göran Persson säger: Hej Maria. Jättebra men svår fråga. Om du hade frågat mig för drygt tio år sedan, så hade jag säkert haft fel. Jag hade inte kunnat gissa att jag skulle vara statsminister. I dag vill jag gärna fortsätta med det här jobbet, det är stimulerande. Svårt men roligt. Självklart så har jag mitt fritidsintresse som är skogen. Den ägnar jag mig gärna mer åt.

Anonym säger: Hej, hallå statsministern. Är en 1947:a, egenföretagare som skulle vilja veta hur ni tänker er finansiera generationsskiftet bland småföretagen. Har två mycket bra medarbetare just under 30 år, väletablerade i min bransch men helt utan möjligheter att finansiera verksamheten. Bankernas nya regler blir, om ni inte gör något, ett dråpslag mot svensk småföretagarverksamhet.

   Göran Persson säger: Hej! Jag förstår hur svårt det är att vara småföretagare och att starta eget företag.En viktig åtgärd som vi har genomfört är att ta bort arvs- och gåvoskatten. Det underlättar generationsskiftet för småföretagare. Det som regeringen har gjort och kommer att fortsätta göra är att föra en finanspolitik som gör att Sverige är ekonomiskt stark. Hög tillväxt, låg ränta och låg inflation underlättar för företagen. Fler får råd att efterfråga produkterna.

Emma säger: Vad är punk för dig, Göran?

   Göran Persson säger: Hej Emma. Punk för mig är att man som individ väljer att frigöra sig ifrån vuxenvärldens korrekta normer om hur man ska se ut, klä sig, vilken musik man ska lyssna på och hur man ska bete sig.

zhyper säger: Tjenare Göran! Vad hade du för betyg när du gick ut högstadiet? /blivande gymnasieelev.

   Göran Persson säger: Hej Zyper. Mina betyg var inte alls så bra som jag önskade mig. Om jag minns rätt hade jag 3,7 i snittbetyg i gymnasiet. Det var det gamla betygssystemet.

Sarah säger: Hej Göran! Vad var ditt första drömyrke och vad har du haft för jobb innan?

   Göran Persson säger: Hej, som barn drömde jag om att bli lokförare eller pilot. Nu blev det inte så. Innan jag blev statsminister så vara jag statsråd och riksdagsledamot. Innan dess kommunalråd.

Anonym säger: Hej Göran. Jag har pluggat 4 år på universitet men får ju inget jobb på det jag utbildat mig till. Har ju bara resulterat i 4 år av studieskulder. Ska det vara så?

   Göran Persson säger: Så ska det inte vara. Det är otroligt viktigt för oss att de som utbildar sig ska få ett arbete, helst inom det yrke som man har kunskaper om. Det är en resursslöseri annars. Vi har föreslagit en extra satsning för att kunna anställa nyutexaminerade till våra statliga myndigheter. Det är en pusselbit. Samtidigt är det viktigt hur det går för Sverige. Vi ser nu att ekonomin har tagit fart. Det brukar vara så att de som får jobb först är det de som har utbildning.

Anonym säger: Är det inte dags att införa en tidsbegränsning för en statsminister liknande den i USA men låt säga två perioder. Samma parti kan sitta vid makten men byta ledare efter låt säga två perioder??

   Göran Persson säger: Hej! Det finns många olika varianter på detta. Det är inte säkert att vi har den bästa modellen, men jag tycker att det partisystem som vi har idag är någonting som fungerar bra för oss.

Martin Larsson säger: Vilken person har varit intressantast att prata med under dina 10 år?

   Göran Persson säger: Oj, svår fråga för jag har träffat så många intressanta människor. En av dem är absolut Nelson Mandela.

Anonym säger: Hejsan Göra Person! Jag undrar vilken som kommer att vara eran viktigaste fråga under årets valkampanj?!

   Göran Persson säger: Hej! Den absolut viktigaste frågan just nu är att bekämpa arbetslösheten. Jag vill att Sverige ska vara ett land där alla som vill och kan jobba ska få ett jobb att gå till varje morgon. Full sysselsättning är vårt mål och det kommer vi att driva under valrörelsen.

patrik säger: Vad tycker du är de viktigaste skillnaderna i miljöpolitiken mellan er och borgarna?

   Göran Persson säger: Jag tycker inte att borgarna, eller låt säga moderaterna, har någon miljöpolitik att tala om. De har inga idéer om hur man ska minska utsläppen och komma åt klimatförändringarna. Vi har just arbetat tagit fram ett förslag som ska stimulera förnybar energi, till exempel vindkraft. Vi är för att med olika medel ner utsläppen - till exempel biltullarna i Stockholm har fungerat bra.

Joakim säger: Hej Göran. Under dina år som statsminister har du träffat USA:s presidenter många gånger vilken är din personliga favorit? Och vad anser du om George W Bush och Irak kriget – tycker inte Sverige har visat sin ståndpunkt riktigt, tar vi avstånd från det eller stödjer vi det?

   Göran Persson säger: Min favorit bland USA:s presidenter är Bill Clinton som var oerhört entusiasmerande och hade värderingar jag uppskattar. Vi var emot kriget i Irak: det skedde inte på FN:s uppdrag. Utvecklingen i Irak har dessutom visat att det är lättare att starta ett krig än att få slut på det. Men nu när det väl skett är det mycket viktigt att FN finns på plats för att skydda befolkningen.

Hanna säger: Hej! Har ni i socialdemokraterna några fortsatta planer på förbättringar för oss föräldrar som studerar?

   Göran Persson säger: Vi har nyligen höjt barnbidraget och infört flerbarnstillägg för andra barnet. Dessutom har vi infört ett tillägg för studerande med barn. Tillsammans ger det betydligt mycket mer i månaden än tidigare.

Montis säger: Du är en kool man. Jag är sexton år och undrar vad du tycker om homosexuella? Vilka rättigheter ska dom ha enligt dig?

   Göran Persson säger: Homosexuella ska ha samma rättigheter som alla andra. Det ska inte spela någon roll vilken sexuell läggning du har, och för mig har det ingen betydelse alls. Vi har haft en diskussion om homosexuellas rätt att adoptera barn men där har vi ju bestämt att de ska kunna prövas på samma som andra som föräldrar.

Fredrik säger: Halloj Göran. I dessa tider har jag svårt att övertyga människor jag möter att jag fortfarande är sosse och varför.. kanske du kan påminna mig om varför jag är sosse och varför jag skall fortsätta vara det, är det det bästa för mig och min familj, min fru har 2 jobb 2 ungar på dagis, jag är halvtidspensionär med 3100:- i mån jag har för ont för att jobba och jag är för frisk för att bli pensionär 100%.

   Göran Persson säger: Hej! Jag förstår att du och din familj har en besvärlig situation. Man ska inte behöva ha två jobb för att klara sig. Det är för många som är i din situation och som inte kan arbeta på grund av sjukdom. vi behöver bättre och mer rehabilitering för långtidssjuka. Vi vill ha trygga försäkringssystem som gör att man inte behöver lämna hus och hem när man drabbas av sjukdom eller andra problem. Därför säger vi nej till moderaternas lösning att göra det svårare för dem som redan har det sämst.

Fredde Reinfeldt säger: Tycker du verkligen att du har hållit det du lovade innan du kom till makten? På vilket sätt har du gjort Sverige till ett "bättre" land under din tid som statsminister?

   Göran Persson säger: Inför valet 2002 aviserade vi ett antal reformer. De flesta har vi uppfyllt men mandatperioden är inte slut. Jag är stolt över vad vi gjort men självklart inte nöjd för det finns mycket mer att åstadkomma.

tjabba säger: Hej varför legaliserar ni inte marijuana och förbjuder alkohol det är bättre för hälsan

   Göran Persson säger: Tjabba på dig. Det tycker jag inte var någon bra idé. Marijuana är en drog som dessutom kan leda till bruk av ännu tyngre droger. Jag tycker inte länder där marijuana är legalt framstår som föredöme när det gäller drogkultur.

kenth säger: Hej. Vi väljare väljer dem som skall företräda oss i riksdagen och den som utses som statsminister kan välja "vem som helst" att sitta i regeringen. Vissa av dessa personer är inte vald av någon väljare. Är det så att de vi väljer platsar in i en regering? Borde inte var och en godkännas av riksdagen och inte som nu alla i en klump? Skulle vi då inte undvika att för många ministrar försvinner på vägen?

   Göran Persson säger: De flesta av mina ministrar har en riksdagsplats och många har lång erfarenhet av riksdagsarbete. Men det finns en tanke med att statsministern kan forma sin regering med kompetens från många olika områden. Jag tror att det är bra med en blandning i statsrådsgruppen.

Klammpe säger: Saknar du Laila?

   Göran Persson säger: Ja, det gör jag. Hon var en mycket bra arbetskamrat och hon ställde upp som utrikesminister i ett läge när det var stor förstämning efter Anna Lindhs död. Det var mycket speciellt.

Anonym säger: Varför värderas inte hemmaföräldrar som vill ge sina barn en trygg uppväxt, har vi inte nog med otrygga barn och trasiga familjeförhållanden?

   Göran Persson säger: Hemmaföräldrar gör ett mycket viktigt jobb - barnen är det finaste vi har. Men vi tycker inte att skattepengar ska gå till dem som väljer att stanna hemma. De pengarna behövs till bra, trygg barnomsorg i förskolor.

Linnea 5 år säger: Hej Statsministern! Jag undrar på varför du bestämmer över alla skolor i Sverige, och vad fick du för fika idag? Kram linnea!

   Göran Persson säger: Hej Linnea! Jag bestämmer inte över alla skolor. Det är kommunerna som bestämmer vilka skolor de ska ha. Sedan bestämmer skolan själv vilken inriktning man vill ha på undervisningen. Och så finns det regler som innebär att undervisningen ska vara likvärdig över hela landet - så att man ska få bra undervisning var man än bor. Det regeringen kan göra är att se till att skolan har tillräckligt med pengar.

Fikat idag var en mugg svart kaffe.

aftonbladet.se